Absolt el grup nazi de l’assassí de Guillem Agulló

  • L'Audiència considera nul·les les escoltes telefòniques · Acusació popular: 'Quin missatge dóna el tribunal a la societat?'

VilaWeb
Redacció
29.07.2014 - 15:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència Provincial de València ha absolt (sentència) els divuit integrants del grup neonazi Frente Antisistema perquè considera nul·les les escoltes telefòniques enregistrades als seus integrants. Fa dues setmanes que es va fer el judici de l’anomenada operació Panzer, enmig de tensió, amenaces, provocacions i insults. Entre els acusats, hi havia l’assassí confés de Guillem Agulló i un regidor d’España 2000 al municipi de Silla.

Segons fonts judicials, el tribunal entén que la informació facilitada per la guàrdia civil a la jutgessa del cas per a autoritzar les intervencions telefòniques no es basava en cap indici de delicte, perquè en les dues pàgines web investigades inicialment es venien armes prohibides, però no il·legals, de manera que tenir-ne no és penat, d’entrada.

Per això considera que s’ha trencat la proporcionalitat i s’ha vulnerat un dret fonamental, el secret de les comunicacions, intervenint converses basant-se en una activitat no delictiva. Com que no hi havia més indicis ni proves complementàries (perquè la guàrdia civil va destruir les armes) que portessin a investigar els acusats, s’aplica la doctrina de l”arbre enverinat’, que anul·la totes les proves que derivin d’una prova anul·lada.

El tribunal considera que els responsables de la web no van ser identificats amb els mitjans tècnics habituals, com ara la localització d’una adreça IP, sinó a través d’informacions de confidents. Aquestes informacions, segons la jurisprudència, són insuficients per a vulnerar un dret fonamental i el Suprem exigeix que hi hagi indicis objectius de delicte per a fer-ho.

Acusació popular: ‘Açò no anul·la la realitat’

L’acusació popular encara no ha rebut la sentència, i retreu el comportament anormal del tribunal, que l’ha filtrada sense que una de les parts en tingués coneixement. D’acord amb l’argumentació legal de la sentència, l’acusació valorarà la possibilitat de presentar-hi un recurs. 

‘L’eliminació de les escoltes pot significar l’anul·lació d’una prova, però no de la realitat. I la realitat és que s’ha comprovat que existia un grup nazi organitzat, amb una ideologia i una actitud violentes, i que posseïa armes prohibides –diu Toni Gisbert, portaveu de l’acusació popular–. I la pregunta que fem en veu alta és: el tribunal considera que no és delicte la possessió d’armes prohibides, ni l’organització d’un grup nazi, ni l’existència d’un grup d’ideologia i actitud violentes? Quin missatge dóna el tribunal a la societat?’

A més, Gisbert posa damunt la taula el context europeu, ‘en què hi ha una alarma social creixent per l’emergència del feixisme i el populisme’. ‘Han sorgit moltes veus socials amb un missatge de preocupació. I mentrestant, la possessió d’armes i la creació de grups feixistes no són delicte a l’estat espanyol.’

La sala, de la secció 4 de l’Audiència de València, ja té un precedent en el mateix sentit, recorda l’acusació popular: l’any 2005 va absoldre el grup nazi Armagedon.

Judici

El judici s’ha fet aquest mes en quatre sessions. La guàrdia civil hi ha explicat que el grup tenia una estructura jerarquitzada i lliurava armes als seus membres a la seu social que tenia a València. 

Durant la investigació es van fer escoltes telefòniques, de les quals la guàrdia civil va concloure el funcionament jeràrquic del grup: els dirigents donaven ordres, i si no es complien es discutia sobre el fet amb els caps i també es parlava de possibles càstigs. 

Al local social del grup a València es captaven nous membres, i a través de la web es podien adquirir porres extensibles i punys americans, segons un testimoni dels agents. L’agent responsable de la investigació va dir al judici que la guàrdia civil intentava evitar les agressions que el grup planejava i de les quals tenien coneixement per les escoltes. I van decidir decomissar les armes per por de possibles agressions. 

La guàrdia civil havia destruït la prova principal

Tanmateix, pocs dies abans de començar el judici, es va saber que la guàrdia civil havia destruït les armes de guerra, que eren una de les proves més importants del cas. Es va descobrir quan el fiscal va demanar que s’exhibís el material per al judici.

Operació Panzer

La guàrdia civil va desarticular l’any 2005 l’organització Frente Antisistema (FAS) amb la detenció de vint-i-dues persones i l’escorcoll de locals a tot de municipis del País Valencià. Es van decomissar nombroses armes de foc i armes blanques i també molta propaganda nacionalsocialista, amb continguts xenòfobs i violents.

Segons l’informe de la guàrdia civil, el FAS es finançava amb la venda d’efectes relacionats amb la ideologia nazi, amb la venda d’armes prohibides i amb les quotes dels membres. L’informe afegeix que el FAS tenia una estructura jeràrquica i rígida disciplina. Entre les principals activitats, hi havia les ‘caceres’ de joves antifeixistes o immigrants.

 

Informació relacionada: 

Guillem Agulló: ‘Els grups neonazis fan la feina bruta als aparells oficials

 

Amenaces, provocacions i insults dels nazis la primera setmana de judici de l’operació Panzer

El judici contra el principal grup nazi del país comença amb insults dels acusats a la premsa

Opinió contundent d’Esteban Ibarra: Judici a l’odi neonazi

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any