El PSOE ratifica Sánchez aquest cap de setmana com a nou secretari general

  • En el congrés extraordinari, que acabarà diumenge, també s'escollirà la nova executiva federal

VilaWeb
Redacció
26.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSOE fa aquest cap de setmana un congrés extraordinari per ratificar Pedro Sánchez com a nou secretari general del partit, el primer escollit en una votació oberta a tota la militància. També es configurarà l’equip del nou secretari general, l’executiva federal. 

Amb el lema ‘Canviant el PSOE, canviant Espanya’, la trobada socialista es farà a l’hotel Auditorum de Madrid, i s’allargarà fins diumenge. A diferència de les primàries del 13 de juliol, en el congrés tenen dret de vot els delegats territorials –representants dels militants– que hauran de ratificar l’elecció de Pedro Sánchez. En aquest punt, no es preveuen sorpreses.

Pel que fa la nova executiva federal, hi ha uns quants noms sobre la taula. Un de confirmat: el secretari general de la Rioja, César Luena, serà el nou secretari d’organització i acció electoral. És diputat del congrés espanyol i portaveu de la comissió mixta de relacions amb el Defensor del Poble. En el congrés en què es van enfrontar Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón va donar suport a Rubalcaba. 

L’ex-president basc Patxi López i l’ex-ministra de Defensa espanyola Carme Chacón, com a membre del PSC, també podrien formar part del nou equip de Sánchez. El dirigent del PSPV, Ximo Puig, està segur que Sánchez comptarà amb els socialistes valencians per a forjar la nova executiva. Al País Valencià el guanyador va ser Sánchez, el favorit de Puig, per només 700 vots.

Sobre les primàries per a escollir el nou candidat del PSOE a les eleccions espanyoles, Sánchez ja ha dit que ho deixaria en mans de l’executiva federal. Esperarà, doncs, a acordar-ho amb els líders territorials, sobretot amb la dirigent andalusa Susana Díaz, que prefereix que siguin després de les autonòmiques i municipals del 2015.

Pedro Sánchez va ser escollit per un 48,7% dels vots, enfront d’Eduardo Madina (36,14%) i José Antonio Pérez-Tapias (15,13%). Però va guanyar amb un suport majoritari a Andalusia, el País Basc i Madrid. També va ser el candidat que va rebre més avals, bona part dels quals de la federació andalusa encapçalada per la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any