El Calendari dels Brillants

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

M’estic llegint, ben detingudament, el Calendari dels Brillants per al 2014, que Joan Josep Cardona i Ivars, cronista oficial de la vila de Benissa, amb d’altres amics, ha editat.

Aquesta obra, amb 116 pàgines, és una joia que conté des del ‘calendari, santoral, amb els patronatges, festes religioses i populars com els aniversaris dels patrons d’oficis i gremis, les creences populars i els remeis que fan al cas’, fins a ‘regiment de les fases de la lluna i recomanacions astronòmiques, procuració de les faenes de muntanya, del camp i de l’hort’, així com també ‘prenuncis del temps que ha de fer, consell de medicina pràctica i altres ponderades novetats’.
 
Editat a Pedreguer, Joan Josep Cardona, en la declaracions d’intencions’ a l’inici del llibre, remarca la idea ‘del pa i del vi’ i del fet de ‘subsistir dins de la diversitat’.

L’edició del Calendari dels Brillants, que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de la Marina i de la Diputació d’Alacant, inclou articles, summament interessants, d’Emili Rodríguez Benabeu (‘L’impacte de la modernitat’), Pepa Guardiola (‘Subsistir a l’efímera riquesa de l’arquitectura econòmica global’), Lluís Ronda (‘Amor per la vida’), Vicent Lluís Ibáñez Roselló (‘Crisi’), Gulliem Gilabert (‘I quan no hi ha crisi?’), Ramon Pérez Carrió (‘Art, utopia i subsistència’), Manel Joan i Arinyó (‘Patiràs més estrès que un mestre d’escola’), Encarna Sant-Celoni Verger (‘Quatre mots de veritat’), Josep Ivars Pérez (‘Converses intranscendents a l’ombra d’un ràfec’), Ximo Caturla (‘Caputxeta desnonadeta i el llop insaciable’), Vicent Mahiques Roig (‘Esperant la setena trompeta’), Josp A. Comes (‘Crisi eclesial de fe: sobreviure’), Xavier Serra Estellés (‘Supervivència en un temps de crisi. Reflexions etimològiques d’un capellà indignat’), Jordi Colomina (‘Records marcits, esperances tendrals’), Daniel Climent Giner i Carles Martín Cantarino (‘Etnobotànica infantil de subsistència’), Josep Xavier Esplugues i Pellicer (‘La cuina d’un País és el seu paisatge posat a la cassola’), Jaume Domènech Mengual (‘Horts urbans. Horticultura per a consum casolà’), Josep Ferrer Ausina (‘Agricultura sostenible’), M. Vicenta Ivars Cardona (‘Productes agraris de proximitat. Una actualització dels tradicionals productes del terreny’) i Salvador Bolufer (‘Les profecies dels brillants’).

El Calendari dels Brillants, conté, com no podia ser d’altra manera pel fet que és un calendari, els diversos mesos de l’any, amb el santoral, i els consells sobre què cal fer a la muntanya, les ‘dotories’ del mes, el llaurador natural, les devocions populars, els patrons del mes, refranys, informacions fito-zoofenològiques i les observacions astronòmiques de cada mes.
 
A més de la llista de festes mòbils (Cendra, Diumenge de Rams, Pasqua…) també hi ha una cronologia ben curiosa:

2014 anys de la Nativitat del Nostre Senyor Jesucrist
6727 any del període Julià
5775 de l’any jueu (el 25 de setembre)
1436 de l’heretgia o època dels musulmans (el 25 d’octubre)
775 de la conquesta de l’Antic Regne de València
617 aniversari del naixement d’Ausiàs March
538 de la impressió del primer llibre a València (Les trobes de la Verge Maria)
431 de la correcció gregoriana
219 del Calendari Republicà Francès
27 de la publicació del Calendari delsBrillants.

Entre moltes altres dades, el llibre presenta la llista d’entrada del sol als signes zodiacals i els plenilunis de cada mes, les fires tradicionals de cada mes, per pobles i les festes. També el calendari de la Pilota Valenciana i els trinquets, els festivals i certàmens musicals i els aplecs de danses, els cants de les aurores i albaes, i fins i tot el calendari de volteig de campanes del Micalet de la Seu de València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any