El judici sobre RTVV, suspès a l’espera de la decisió del TC

  • El Tribunal Constitucional espanyol s'ha de pronunciar sobre el recurs admès a tràmit contra el tancament d'emissions

VilaWeb
ACN
16.07.2014 - 12:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència espanyola ha suspès el judici aquesta setmana per a estudiar l’expedient de regulació d’ocupació d’extinció de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Segons que han informat fonts del sindicat CGT, que havia interposat la demanda, l’Audiència ha suspès el judici fins que el Tribunal Constitucional no es pronunciï sobre el recurs interposat pel PSPV-PSOE contra la llei que va propiciar el tancament de RTVV.

La demanda de CGT es basa precisament en la inconstitucionalitat d’aquesta llei i reclama la nul·litat de l’ERO d’extinció i que es condemni l’empresa a readmetre els 1.600 treballadors acomiadats i a abonar els salaris de tramitació.

El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el mes de març el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PSPV-PSOE contra la llei de la Generalitat que va permetre el tancament d’emissions.

Aquest recurs d’inconstitucionalitat es fonamenta en la vulneració dels drets fonamentals dels valencians i en el principi de seguretat jurídica, el principi d’interdicció de l’arbitrarietat als poders públics i la Carta europea de les llengües minoritàries i regionals. La llei va ser aprovada d’urgència a les corts amb els únics vots en favor del Partit Popular.

Judici anul·lat

El fet que la demanda de CGT es basés en part en aquesta inconstitucionalitat ha fet que l’Audiència ajorni el judici fins que el TC no resolgui el recurs. Durant el judici que havia de començar aquest dimarts era previst que declaressin representants sindicals, els liquidadors nomenats pel govern per dur a terme el procés d’extinció i la darrera directora general de RTVV, Rosa Vidal, citada com a testimoni del sindicat. Vidal va dimitir després de l’anunci de tancament de RTVV per part de la Generalitat.

La secció sindical de la Confederació General del Treball assenyala que entre les causes d’extinció no en consta cap com la que es va al·legar i que la llei d’extinció va ser promulgada el mateix dia que s’anul·lava l’anterior ERO, ‘un clar atemptat contra el dret de la tutela judicial efectiva’.

CGT considera que la llei cessa l’activitat ‘per la seva mera voluntat malgrat que hi ha possibilitats econòmiques de continuar’ i que, a més, ‘decreta l’extinció dels contractes de la totalitat de la plantilla per aquesta causa i disposa a aquest efecte el procediment a seguir, tot i que aquesta causa no s’hagi previst legalment’ a l’estatut dels treballadors.

La Generalitat hauria incorregut d’aquesta manera en un ‘possible excés competencial’, cosa que implica una vulneració de la legislació bàsica estatal.

La llei és pel sindicat una ‘clara manifestació empresarial de desviació de poder’, a la recerca ‘d’objectius en abús de dret no emparats per l’ordenament social, alterant la finalitat institucional de l’acomiadament col·lectiu’.

CGT creu que l’ERO d’extinció no es tracta d’una extinció de relacions de treball per desaparició de la personalitat jurídica del contractant, sinó pel cessament de l’activitat empresarial de RTVV i l’extinció dels contractes i que, en tot cas, l’empresa és obligada a justificar quines causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció concorren com a determinant de l’extinció.

Sobredimensionament buscat

La CGT centra el nucli de les seves tesis en l’actuació fraudulenta de RTVV respecte a l’aplicació de la sentència del TSJ valencià que va afectar més de mil treballadors.

La readmissió immediata d’aquests ‘havia estat acordada dos dies abans de l’aprovació de la llei’, tot i que la sentència té un caràcter merament declaratiu. Així, després d’haver renunciat a interposar recurs de cassació contra la sentència, el sindicat considera que RTVV va procedir com si la sentència impugnés un acte administratiu i va imposar unilateralment el restabliment de la relació laboral dels acomiadats, cosa que va conduir a ‘un injustificat sobredimensionament formal de la plantilla, intencionadament buscat de forma arbitrària’.

La finalitat, afirma CGT, ‘era generar amb maquinacions insidioses que la representació legal dels treballadors subscrivís l’acord’. La readmissió va comportar l’anul·lació de les prestacions de desocupació degudament percebudes i la realització indeguda de cotitzacions a la Seguretat Social.

CGT conclou que l’acord assolit es va produir sense existència de causa legal o real, ‘cosa que implica frau de llei i abús de dret de RTVV’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any