Com podem estalviar en roaming aquest estiu?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Redacció
05.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’acosten les vacances d’estiu i molts de vosaltres anireu a donar voltes pel món. Heu de saber de quina manera no tindreu sorpreses, quan torneu, amb la factura del telèfon. El roaming o itinerància de veu i de dades és l’opció de fer o rebre trucades o connectar-se a internet des de l’estranger. Fixeu-vos ja d’entrada que a l’estranger també és paga per rebre trucades.

Era tan escandalós el ‘negoci’ (per no dir-ne robatori) que feien les operadores, que la UE es va posar a legislar per protegir el consumidor. Així, des de l’1 de juliol de 2013 les operadores ja no poden cobrar què volen per les trucades en roaming, i des de l’1 de juliol de 2014 s’ha rebaixat encara més el topall imposat. Ara, recordeu que això no s’aplica fora de la UE (per exemple a Andorra, els EUA, Rússia, el Marroc, etc.).

Abans d’aquesta legislació una trucada a un altre país de la UE costava 0,29 euros per minut; el 2013 va baixar a 0,24 euros i aquest 2014 a 0,19 euros per minut (amb el mínim de trenta segons, sigui quina sigui la durada). Però aquestes trucades no entren al pack de tarifa plana que ofereixen la majoria d’operadores.

Recordeu que amb aquesta legislació, fa un cert temps quan es pagaven els SMS (ara estan de baixa i els regalen) era més barat d’enviar un SMS de França a Espanya (0,09 euros) que dins d’Espanya mateix (0,15).

Tarifes màximes (sense IVA) Anterior 1 de juliol de 2013 1 de juliol de 2014
Dades (per MB) 70 cèntims 45 cèntims 20 cèntims
Veu (per minut) 29 cèntims 24 cèntims 19 cèntims
Recepció trucades (per minut)  8 cèntims  7 cèntims  5 cèntims
SMS  9 cèntims  8 cèntims  6 cèntims

Així que el primer que heu de fer és consultar amb la vostra operadora i informar-vos abans de sortir de vacances, perquè encara que us diguin que ja no hi ha roaming, el que no han fet i crec que no faran mai és incloure les trucades dins el pack de minuts que teniu contractats. Així que trucar a l’estranger serà més barat, però encara us costarà diners.

Però el que és especialment car, i que també ha legislat la UE encara que no es desterrarà fins el 15 de desembre de 2015, és el roaming de dades.

Què us ofereix la vostra operadora?

L’única operadora que s’ha avançat a la nova legislació és Orange, que diu que ha eliminat el roaming de dades, però si llegiu bé la seva publicitat no han eliminat pas el roaming ni us permeten de connectar-vos a l’estranger amb la vostra tarifa plana tot inclòs, sinó que donen la possibilitat de pagar 1 euro cada dia per a 100 megabytes, només els dies que ho facis servir. Si feu càlculs, sumen la bonica quantitat de 31 euros el mes per a fer-ne un ús normal (sense vídeo): encara que us sembli car, és molt més barat que no abans.

Movistar té un bonus diari de 2,41 euros per cada 25 MB (si voleu facturació per consum, a 0,20 euros per MB + IVA, el màxim que autoritza la UE).

Vodafone tenia una ‘tarifa plana’ de 4,84 euros el dia: si ets client RED et dóna dret a 1 GB mensual i si ets client normal, a 20 MB diaris. A partir de l’1 de juliol seran 3 euros el dia, i si ets RED el mateix GB, però fins a 50 MB si ets client ‘base’ o ‘smart’.

Yoigo facturarà exactament el que la UE li permet, 0,20 euros per MB, però et regalen l’IVA (serien 0,165 euros).

I Simyo et facturarà 0,24 euros per MB (fins ara eren 0,54 euros) en blocs de 100 KB.

Recordeu que l’ús de dades 3G o 4G no és equivalent a l’ús que tenim la resta de l’any quan acostumem a estar a l’abast de la wi-fi de casa o la feina. Ens passarem tot el dia passejant, potser l’hotel no ens oferirà wi-fi gratuïta (o a preus raonables) i farem servir molt més la connexió de dades.

Busqueu la manera de tenir wi-fi gratuïta 

Busqueu al lloc on aneu a viatjar dades de wi-fis gratuïes, com per exemple París.

Aneu a l’Starbucks o el McDonalds o fixeu-vos en els adhesius que fan propaganda de wi-fis gratuïtes als bars o restaurants i que també us poden oferir un endoll per tornar a donar aire al vostre dispositiu 🙂

Les oficines de turisme són un bon lloc per a trobar wi-fi gratis.

Wifi Finder, amb versions per a iOS i Android, és una bona eina.

Per als EUA hi ha aquesta altra, també en versió app.

Un 67% dels hotels europeus us donen wi-fi gratuïta, però no us en refieu: a Portugal trobareu wi-fi gratuïta en el 43,7% dels hotels, i a Turquia en el 84,7%. I tampoc no us penseu que com més categoria tingui l’hotel, més fàcil sigui trobar wi-fi gratuïta. És justament al revés: només el 57,1% dels cinc estrelles i un 65% dels dues estrelles. Trobareu més dades curioses ací.

Alternativa dràstica

Si heu de passar molts dies fora, considereu l’opció de comprar una targeta de pre-pagament al país de destinació per a fer les trucades, però sobretot per a consum de dades.

Per fer-ho heu de tenir un mòbil no lligat a la vostra operadora, o bé alliberar-lo vosaltres mateixos amb les nombroses solucions que hi ha pel món…

I per acabar…

I un consell final: no s’hi val apagar el telèfon per a viure tranquils. Si no heu desconnectat el contestador abans de sortir del país, cada trucada rebuda al contestador, la pagareu perquè a l’estranger es paga la recepció de trucades!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any