Escola Valenciana estrena el programa radiofònic ‘El mural’

  • Presentat per Amàlia Garrigós · VilaWeb us l'ofereix

VilaWeb
Redacció
02.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mig any després del tancament de RTVV, Escola Valenciana ha optat per crear una ràdio i una televisió pròpies. I ho ha fet per ‘la incapacitat del govern valencià d’oferir una opció radiofònica o televisiva en valencià’ diu l’entitat. Avui s’estrena amb ‘El mural’, un programa radiofònic mensual dirigit per la periodista Amàlia Garrigós, que podeu escoltar a VilaWeb. ‘És un símbol de resistència creadora, de rebel·lia constructiva. Malgrat que el govern de Fabra ens ha deixat orfes de mitjans de comunicació audiovisuals en la nostra llengua que donen informació de proximitat, podem fer-ho’, ha explicat Garrigós.

Ací podeu escoltar el programa:

‘Els valencians i les valencianes ens hem quedat sense una televisió i una ràdio públiques i en valencià. Abans ens havien tallat el senyal de TV3 i poc després del tancament de RTVV va arribar la censura de Catalunya Ràdio –recordava Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana–. Ara Alberto Fabra també ens tanca escoles i ens suprimeix línies en valencià, i menteix sobre les excuses que va posar quan va tancar els mitjans de comunicació públics del País Valencià.’ Moreno explica l’objectiu de la nova ràdio i televisió: obrir finestres simbòliques a la llibertat d’expressió i la comunicació amb uns mitjans públics, de qualitat i en català per superar el ‘colp mediàtic’ del PP.

El programa radiofònic ‘El mural’ s’emetrà cada mes i és impulsat per l’equip que hi havia al darrere de l’informatiu cultural ‘Alta fidelitat’ de Canal 9, encapçalat per la periodista Amàlia Garrigós. Es difondrà a través de la web d’Escola Valenciana, d’alguns mitjans digitals, com VilaWeb, i d’unes quantes emissores municipals, com ara Ràdio Burjassot, Ràdio Cocentaina, Ràdio Godella, Ràdio Mislata, Ràdio l’Om de Picassent i Ràdio Túria de l’Eliana.

Amàlia Garrigós ha avançat els continguts del primer programa: ‘En aquesta primera edició, “El mural” dóna veu als xiquets del CEIP Cremona que fa més de cent dies que estan tancats. És una tertúlia molt colpidora que us recomane d’escoltar atentament. Dramatitzem un relat del premi Sambori. Per fer-ho, hem ajuntat les veus de la sèrie de Canal 9 “Bola de Drac”, que va marcar tota una generació de xiquets. Són els actors Francesc Anyó i les germanes Mari Carme i Míriam Giner, del grup Carraixet. Fem una passejada per les novetats editorials i musicals; conversem amb Pep Gimeno Botifarra, que és el protagonista del documental “El cant de les arrels”; entrevistem Orxata, la banda més original de casa nostra, que ens ha cedit la sintonia…’

Amb el tancament de Televisió Valenciana, fa sis mesos, el sector audiovisual del País Valencià també es trobà mancat d’una plataforma televisiva en català. Amb l’objectiu de contribuir a normalitzar-hi la llengua, Escola Valenciana s’ha proposat d’oferir als municipis la possibilitat de projectar l’última temporada de la famosa sèrie ‘L’alqueria blanca’, que ja no es va poder veure a Canal 9: ‘Mitjançant una sèrie històrica, volem impulsar un circuit estable de projeccions en valencià a tot el territori, com també la promoció de les produccions valencianes de qualitat que, ara mateix, no troben cap camí per a presentar-se al públic valencià’, explica Moreno.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any