Mark i Ontinyent. Deu anys d’un agermanament d’esquena

  • Revista El Llombo. Núm. 82. Estiu 2014

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.05.2014 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ara fa deu anys, sent alcalde d’Ontinyent Manuel Reguart i regidor de Promoció Econòmica José Manuel Torró Ferrero, es va decidir d’agermanar Ontinyent amb la ciutat sueca de Mark. Ignore de qui va ser la idea de buscar una població a tres mil quilòmetres de distància, prop de Goteborg, que és semblant a Ontinyent en el nombre d’habitants (34.000 persones) i té en la indústria tèxtil el seu motor econòmic. No així en l’extensió del terme: més de 1.000 quilòmetres quadrats (Mark) contra 125 (Ontinyent).
Fet l’agermanament, es van fer unes visites respectives, es va posar a les entrades del poble l’anunci viari que ja teníem germans perquè la gent ho sabera i la premsa va titular —una vegada signat pels dos alcaldes el conveni d’agermanament— que s’obria un canal de col·laboració amb la ciutat sueca.
Deu anys. En aquest temps, si t’he vist, no et conec.N’ignore el motius. Més aïnes sembla que la moguda estiguera motivada per ‘algun esperit aventurer’, d’algú que tenia ganes de viatjar debades, i fet l’acte de germanor, ens oblidem de la cosa per sempre només.
Açò no és seriós. Perquè, a veure: s’han fomentat els intercanvis escolars, amb estudiants de Mark i Ontinyent, en què les famílies hagueren de pagar únicament el viatge a l’estar en cases d’acollida a l’altre país? No. Hi ha algun conveni que fomente les visites respectives de persons de la tercera edat? No. I de qualsevol edat, a nivell turístic? No. A nivell empresarial, hi ha algun tractat que millore, potencie, descobrisca, alguna cosa, qualsevol cosa? No. Hi ha a nivell administratiu algun acord per a estudiar l’altre a veure en què es pot millorar, com s’ha fet en poblacions d’Amèrica lla-tina? No. I a nivell de població? No, tampoc. Poden anar els estudiants en període de pràctiques a la ciutat germana a ferles allí, en empreses o en l’Administració? No, que va! Suècia té el 8,2 % d’índex d’atur, segons les dades fetes públiques en aquest 2014, s’ha firmat algun conveni pel qual els ontinyentins tinguen preferència entre els immigrant que arriben a Mark? No. A nivell cultural entre Ontinyent i Mark, s’ha fet alguna cosa? No, res. S’ha fomentat el bon oratge que tenim entre la gent major d’allà perquè fixen ací la seua residència aquells que, jubilats, el busquen? No. S’ha sondejat la possibilitat que hi haja algun inversor que invertisca ací (o allà) per a traure rendibilitat a fabricar qualsevol producte en l’altre país? No. En altres aspectes, s’ha fet qualsevol cosa, per mínima o xicoteta que siga? No. Més aviat sembla que, agermanats, ens va faltar temps per a donar-nos l’esquena. Aleshores, per què el muntatge?

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any