Fira de Titelles de Lleida

  • Avui és l'últim dia per gaudir-ne

VilaWeb
ACN
04.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana ha arrencat la Fira de Titelles de Lleida, que enguany arriba a la seva 25a edició. En el marc del certamen, que s’acaba avui diumenge, s’ofereixen 25 espectacles, dels quals 15 són estrenes -5 mundials, 6 a l’Estat i 4 a Catalunya-, de 21 companyies -8 catalanes, 7 de la resta de l’Estat i 6 internacionals-. La Fira de Titelles de Lleida compta amb l’Espai PRO, un punt de trobada, reunió i negoci exclusivament per a professionals, que ja ha acollit les primeres activitats. La inauguració oficial del certamen tindrà lloc aquest vespre i anirà a càrrec dels francesos Blick Théâtre amb l’espectacle ‘[hullu]’. L’organització preveu igualar els 30.000 espectadors de la darrera edició.

La 25a edició de la Fira de Titelles de Lleida, que se celebra fins diumenge a la capital del Segrià, manté la seva aposta per la internacionalització. En total, en el marc del certamen s’oferiran 76 actuacions de 25 espectacles de 21 companyies, 6 de les quals estrangeres, procedents del Brasil, França, Holanda o Itàlia. Hi haurà també 8 companyies catalanes, 3 de les quals de Lleida, i 7 més provinents de la resta de l’estat espanyol, concretament de les Illes Balears, Castellà i Lleó, Galícia, Madrid, Múrcia i el País Basc.

Està previst que fins diumenge més de 30.000 espectadors visitin els 22 espais de la Fira repartits per la ciutat. La Fira de titelles, que commemorarà els seus 25 anys amb una festa popular al carrer i una altra al Cafè del Teatre de l’Escorxador, compta amb la presència de 150 programadors i 300 persones acreditades.

L’espectacle inaugural ‘[hullu]’, de la companyia francesa Blick Théâtre, donarà oficialment el tret de sortida aquest vespre a tres dies de teatre de titelles, amb una producció que es representarà per primer cop a l’estat espanyol. Segons el co-director de la Fira de Titelles de Lleida, Oriol Ferre, es tracta d’un espectacle multidisciplinar ‘sorprenent’ perquè l’espectador es pregunta com aconsegueixen escenificar tots els efectes que duen a terme a l’escenari.

Però no serà la única estrena. Hi haurà estrenes absolutes que no s’han vist encara enlloc com ara l’espectacle ‘Diorama Animado’, de la companyia gallega El Retrete de Dorian Gray, ‘Encuentros y desencuentros con Errático Swing’ d’Errabundo Pelele, i de les companyies de les terres de Lleida Efimer, JAM i el Centre de Titelles de Lleida, amb els muntatges ‘Traps’, ‘El mêtre’ i ‘Kissu’, respectivament. Aquest darrer espectacle ja s’ha pogut veure aquest matí al CaixaFòrum Lleida.

Algunes de les companyies estrangeres portaran per primer cop els seus espectacles a l’estat espanyol. És el cas, a més de l’espectacle inaugural, de l’holandès Etienne Borgers, amb ‘Cool Frogs’; el francesos Théâtre du Rugissant, amb ‘Tout Seul’; i Le Montreur amb ‘Le Manipuloparc ‘o els brasilers Pigmalião Escultura Que Mexe amb ‘O Quadro de uma Familia’. També estrenaran a l’Estat els mallorquins auMents Teatre amb ‘La dulce Ingeborg’, obra que van estrenar a Xile. D’altra banda, espectacles com ara ‘La muerte de Don Cristóbal’, dels madrilenys Pelele; ‘Kubik’, de la companyia Teatro Paraíso; ‘Ab-normal life’, dels italocatalans Trukitrek & Otto Panzer; i ‘Pinxit’, de Baychimo Teatro, es representaran per primer cop a Catalunya.

Novetats de la Fira de Titelles de Lleida

Enguany, com a novetat, la Fira de Titelles de Lleida ha programat una espectacle especialment dirigit als nadons d’entre 6 mesos i 2 anys. Es tracta de ‘Pinxit’, de la companyia de Castella i Lleó Baychimo Teatro. A més, la companyia Errabundo Pelele farà una visita a la planta de pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, perquè els infants que hi estan ingressats puguin gaudir també dels titelles. Altrament i també en el marc de la Fira, la Biblioteca Pública de Lleida acollirà per primer cop la projecció de curtmetratges i pel·lícules protagonitzades per objectes i titelles.

I per celebrar els 25 anys de trajectòria, Guillem Albà & The All In Orchestra amb el seu espectacle ‘Marabunta’ donarà lloc a una gran festa familiar a la Plaça Sant Joan. Aquest espectacle-concert es repetirà, aquest cop per als més grans, al Cafè del Teatre de l’Escorxador.

La Fira professional: Espai PRO i 7es Jornades Tècniques

L’Espai PRO es presenta com un àmbit de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. Ja aquest matí, en el marc d’aquest espai s’ha dut a terme un taller COFAE sobre tècniques de venda per a les companyies de teatre, a càrrec de Mike Ribalta i sota el lema ‘Vendre’s dins un ascensor. Posteriorment, Marc Guillén ha impartit la conferència ‘Excel·lència en relacions humanes i lideratge’, oferint eines i recursos per superar qualsevol repte personal o professional. L’espai també acull una fira del llibre de les arts escèniques.

Entre les activitats professionals, destaquen les 7es Jornades Tècniques, que inclouen tres activitats de formació: d’una banda la companyia Philippe Genty oferirà una Master Class / Taller de 8 hores, que du per títol ‘Poética de la Manipulación’, i està dirigida a estudiants de teatre i a professionals del sector. Altres activitats per als professionals del sector són els aperitius on fer nous contactes, les presentacions de projectes o l’espai on es podran visualitzar els vídeos de dels prop de 300 espectacles presentats a la selecció de la 25a Fira de Titelles.

La Fira de Titelles, més solidària i accessible

Les persones que vulguin accedir als espectacles que es faran al Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), hauran de dur una bossa amb aliments de llarga durada, bescanviable per una entrada, que es destinarà al Banc d’Aliments. També s’ha establert, per segon any, una col·laboració amb el Banc de Sang. Totes les persones que donin sang durant el mes d’abril, rebran un val de descompte del 15% en la compra d’una entrada de la Fira de Titelles. A més, el bus del Banc de Sang serà a la Plaça de les Comèdies tot dissabte.

Gràcies a l’Associació ‘Deixa’ns signar’, els espectadors podran gaudir de dos espectacles, concretament ‘Kissu’, del Centre de Titelles de Lleida i ‘La muerte de Don Cristóbal’, de Pelele- traduïts a la llengua de signes catalana. Finalment, tothom qui vulgui podrà aportar el seu gra de sorra participant a la campanya Fila 0 de Suport a la Fira de Titelles, per recaptar fons de cara a la 26a Fira de Titelles del 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any