Cobrar per viure, quina decisió més agosarada!

  • Gemma Brió, Mürfila, Tàtels Pérez i Norbert Martínez expliquen per què no prorrogaran l'obra 'Llibert'

VilaWeb
Redacció
28.04.2014 - 17:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La precarietat en què viu la gent que es dedica a la cultura ha tornat a fer-se evident. Una de les obres de més impacte de la temporada, ‘Llibert’, no es prorrogarà, malgrat que és premi Serra d’Or, malgrat que tingui les crítiques més favorables, malgrat que el públic l’hagi aplaudit. Ho expliquen a la seva pàgina de Facebook: ‘Ens hem proposat que tornarem a fer “Llibert” si podem cobrar… Cobrar per viure… quina decisió més agosarada, oi? Però així som nosaltres i així ho hem decidit.’

Després de recuperar els comentaris de Xavier Antich i Marcos Ordóñez lloant l’obra i defensant que es prorrogués, han publicat el text que podeu llegir sencer a continuació: 

«No, no es prorrogarà.

I ho voldríem, i ho faríem i res ens faria més felices que seguir fent “Llibert” eternament, o si més no, una temporada llarga, i que el pogués veure molta gent. I plorem de tristesa de pensar que això s’acaba aquí, però no, no la prorrogarem!

Després de dos anys, des que va començar el procés creatiu d’escriure el text, passant pel procés creatiu de posar en escena, per l’estrena a l’Almeria teatre, l’exhibició durant tres setmanes, la reestrena a la Biblioteca de Catalunya i, finalment, les tres setmanes de funcions, haurem cobrat en total, exactament, cada una de les actrius 1400 euros bruts. Això, si acaben de sortir els comptes que teníem previstos per a aquesta última tongada de funcions. El director i la resta de l’equip –escenògraf, disseny de vestuari, llums, so, fotografia, etc.– n’hauran cobrat 248, bruts, i això gràcies a 117 micromecenes que van fer aportacions econòmiques a través de Verkami.

Els dos teatres que ens han acollit esperem que no hagin tingut pèrdues, però beneficis segur que no.

Tenim més de vint crítiques molt bones, som els primers en el rànquing d’algunes pàgines especialitzades del sector quant a la valoració de crítics i espectadors, el dia 30 d’abril ens donaran el premi de la crítica de la revista Serra d’Or al millor muntatge de la temporada, l’última setmana de cadascuna de les dues temporades hem penjat el cartell de ‘localitats exhaurides’, i s’ha quedat gent fora.

Qui subvenciona la cultura en aquest país?

Ens hem proposat que tornarem a fer ‘Llibert’ si podem cobrar… Cobrar per viure… quina decisió més agosarada, oi? Però així som nosaltres i així ho hem decidit.

Algú en dóna més?»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any