S’ha mort Gabriel García Márquez, un dels grans noms de la literatura universal

  • El periodista i escriptor colombià ha mort a la ciutat de Mèxic, als 87 anys d'edat

VilaWeb
Redacció
17.04.2014 - 22:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista i escriptor colombià Gabriel García Márquez, premi Nobel de Literatura del 1982, s’ha mort a la ciutat de Mèxic als 87 anys d’edat. Márquez ha estat un dels noms més importants de la literatura sudamericana en espanyol i va residir uns quants anys a Barcelona. En les seves obres Márquez va crear un món ple de mites, entre els quals sobresurt el de Macondo.

La mort de l’home conegut arreu del món com Gabo l’ha confirmat a través de Twitter la periodista mexicana, pròxima a la família Fernanda Familiar. L’autor de novel·les com ‘Cien años de soledad’ o ‘Crónica de una muerte anunciada’ va néixer a la localitat colombiana d’Aracataca el 6 de març del 1927. Autor d’una obra prolífica, un dels membres més destacats del corrent del realisme màgic va guanyar el premi Nobel de literatura el 1982.

García Márquez va tenir una intensa relació amb Barcelona, ciutat en la qual va residir durant els anys setanta, ja mundialment famós, sota el paraigües de la potent agent literària Carme Balcells.

‘Cien años de soledad’ li va donar fama mundial i el va convertir en l’autor més destacat d’un dels moviments més famosos de la literatura llatino-americana, el realisme màgic. Altres obres destacades de l’autor inscrites en aquest moviment són ‘El amor en los tiempos del cólera’, publicada el 1985, o ‘Crónica de una muerte anunciada’, del 1981, obra en què el lector sap des de la primera línia que segueix un protagonista que acabarà morint. Al llarg de la seva trajectòria, aquestes i la resta d’obres que van sortir de la seva ploma -inclosa la seva autobiografia, ‘Memorias de mis putas tristes’- han venut més de 40 milions d’exemplars arreu del món, i han estat traduïdes a 36 idiomes, inclòs el català. Va ser Avel·lí Artís Gener, Tísner, l’encarregat de traduir la que en català es diria ‘Cent anys de solitud’.

Una trajectòria que també va estar reconeguda pels premis. A banda del Nobel que va rebre el 1982, Gabriel García Márquez va rebre la Medalla de la Legió d’Honor francesa, el premi búlgar Jordi Dimitrov per la pau o la condecoració Águila Azteca a Mèxic.

A banda de l’obra literària Gabo, com se’l coneixia popularment, va cultivar el periodisme, ja fos elaborant cròniques i reportatges de temes tan diversos com el president veneçolà Hugo Chávez o com a corresponsal a París per al diari ‘El espectador’.


Més informació de VilaWeb sobre García Márquez:

‘Vivir para contarla’, l’autobiografia novel·lada de Gabriel García Márquez

Mèxic va espiar durant 20 anys García Márquez

El poble natal de García Márquez rebutja adoptar el nom de Macondo, escenari de ‘Cien años de soledad’

García Márquez segons Tísner.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any