10 anys sense Margalef

VilaWeb
VilaWeb
Mètode
15.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

«”Procura tornar al riu sempre que puguis, a veure si els insectes encara hi són”», de Xavier Bellés:

Què, com van els insectes? Era la pregunta habitual del Dr. Margalef sempre que ens trobàvem en el metro a l’hora d’anar a dinar, una circumstància que sovintejava en aquests darrers temps. La continuació era una conversa que podia tenir a veure amb els insectes, o bé allunyar-se’n considerablement. Tant se valia, la qüestió era parlar de la natura i de la ciència, en general. En realitat, allò de “com van els insectes” no era una pregunta, sinó una mena de salutació còmplice que obria la porta a qualsevol tema. Cada dia parlàvem de coses diferents, però la conversa de Margalef, com no podia ser altrament, sempre resultava estimulant. És una de les poques persones que he conegut que sempre diu coses interessants, de vegades insòlites. I és que Margalef veu les coses d’una manera diferent a la resta de la humanitat.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

«Per volar cal tenir ales», de Jaume Terradas:

Ramon Margalef va saber treballar i pensar com si jugués, amb la il·lusió d’un infant, sense deixar-se aixafar pels “planificadors” de la ciència. Reprenent la meva declaració inicial, en Margalef ha estat per a mi la referència més important, com a ecòleg i com a pensador, i un exemple permanent com a persona. És clar que per a volar cal tenir ales.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

«Ramon Margalef», d’Albert Masó:

Diria que un vici que tenim a casa nostra és el de no valorar prou el que tenim… i això ha passat amb el Dr. Margalef. El seu nom ha aparegut referenciat en milers de llibres i articles de tot el món i ha adquirit un prestigi internacional insòlit, ja que durant molt de temps ha estat no ja el biòleg, sinó el científic més citat del nostre país. Si això ha sigut així essent català, us imagineu per un moment la repercussió que hagués assolit si, en lloc de néixer a Barcelona, hagués nascut a Boston o a Cambridge?

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Llig més articles sobre el naturalista català al dossier ‘In Memoriam Dr. Margalef’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any