El telèfon esportiu

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Redacció
01.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tots hem vist molta gent corrent pel carrer amb uns auriculars quan fa una activitat intrínsecament avorrida com és córrer bo i sols. Per això porten auriculars, per mirar de distreure’s una mica (una bona recomanació per a disminuir l’avorriment, per exemple, és escoltar ‘L’internauta’ mentre correu…).

Però els telèfons ‘espavilats’ ens permeten de fer unes quantes coses més per millorar el nostre entrenament. Avui parlaré de dues funcions:

–el telèfon com a captador de dades,
–el telèfon com a GPS.

Recordeu que necessitarem algun accessori per portar-lo a sobre: una bossa lligada al braç o algun suport una mica més consistent i rígid si anem amb bici i volem protegir el nostre telèfon de l’aigua, caigudes o cops amb branques o objectes que hi sol haver a la muntanya.

Captar dades

Les aplicacions que capturen dades de la nostra activitat també van lligades amb el GPS del nostre telèfon i ens permeten, mentre fem l’activitat o una vegada acabada, de veure per on hem anat i com ho hem fet.

Acostumen a donar-nos un mapa amb el recorregut que hem fet, el temps, la distància, el ritme i les calories consumides. Si a més portem una cinta pulsòmetre al pit, podrem veure un gràfic de les nostres pulsacions.

L’aplicació que faig servir és Runkeeper. Registrar-s’hi és gratuït i mentre fas l’activitat et va tenint al corrent de què vas fent. Una noia força simpàtica et diu en anglès els quilòmetres, la velocitat i allò que vulguis configurar, i quan acabes envia les dades al servidor i les pots consultar al telèfon i via web.

A la web, en pantalla gran, pots veure el resum de què has fet comparat amb uns altres dies, pots publicar-ho a les xarxes socials, veure què fan els teus amics. En fi tot, allò que vols saber sobre la teva activitat, quin és el dia que més distància has fet o més has pujat, o més calories has cremat, etc. I si tens el pulsòmetre, com t’ha anat el cor.

Una aplicació també molt utilitzada és Runtastic, però pel meu gust això de tenir una aplicació diferent al telèfon per a cada activitat (Runtastic, Runtastic Road Bike, Runtastic Mountain Bike, etc.) el fa menys àgil. Hi trobareu, més o menys, les mateixes funcions que a Runkeeper.

GPS

Quan sortim a la muntanya bé sigui a peu, corrent o amb bici, el telèfon com a GPS és una eina imprescindible si no sabem bé les rutes o bé anem a fer una descoberta.

Les orientacions que faig són fruit de les meves experiències, tot i que hi ha més programes que poden fer més o menys la mateixa funció. Els que comento són els que jo he provat i faig servir. Una de les coses que van influir en la meva elecció, la més important, és la necessitat que el telèfon tingui tots els elements necessaris abans de la sortida. No m’agrada haver de dependre de ‘tracks’ o mapes en línia perquè podem estar en zones sense cobertura o bé en llocs amb ‘roaming’ de dades que, com sabeu, són un ‘robatori’.

La primera cosa que hem de menester no és el telèfon, sinó un lloc on trobar rutes per fer, un lloc on buscar i trobar itineraris o ‘tracks’ per descobrir. Un ‘track’ és un conjunt de punts per on passa un recorregut.

El lloc per excel·lència és Wikiloc, una web cooperativa on cadascú puja el ‘track’ de la ruta que ha fet (1.935.000 fins ara), els comentaris i les característiques. Hi podreu cercar rutes per tipus d’activitat (BTT, senderisme, curses de muntanya, etc.), pel lloc on vulgueu anar, per dificultat, etc. Una vegada decidida la ruta, que veureu en un mapa, podreu descarregar el ‘track’ (us hi heu d’haver enregistrat): quan el descarregueu, feu-ho en format GPX i amb tots els punts (això de dividir-la en blocs de cinc-cents punts era per als antics GPS que no acceptaven ‘tracks’ de més de cinc-cents punts: ara un ‘track’ detallat d’una sortida de 40 km amb bicicleta pot tenir uns sis mil punts). Aquesta web et permet, a la versió de telèfon, fer el seguiment de la ruta en línia, però com ja us he dit abans, si voleu viure al límit i penseu que la cobertura 3G és universal, intenteu de seguir una ruta de muntanya desconeguda depenent del 3G del vostre operador.

Ja tenim el ‘track’ a l’ordinador. Ara necessitem un programa de GPS al nostre telèfon: no ho dubteu i descarregueu-vos el MotionX-GPS (1,79 euros, només per a IOS; si teniu un Android, proveu el TwoNav de CompeGPS, fet a Arenys. Si en compreu la versió premium, podreu tenir els mapes al telèfon.

La manera més senzilla per enviar el ‘track’ al telèfon: envieu-vos un  correu electrònic amb el ‘track’ i quan obriu el fitxer annexat al telèfon s’obrirà al programa de GPS.

Tot seguit, descarregueu al telèfon el mapa de la zona que fareu i us estalviarà diners de la connexió 3G i segur que el portareu a sobre encara que no tingueu connexió de dades. Seguiu les instruccions del programa i decidiu a quina resolució voleu els mapes.

I res més, aneu al punt de sortida i el programa us guiarà i anirà guardant les dades de la vostra activitat (també les del pulsòmetre, si en porteu).

Accessoris

Una funda per a portar el telèfon al braç (‘arm band’) us pot costar entre 3 euros i 10 a qualsevol botiga o lloc web.

Un pulsòmetre Bluetooth és una mica més car, cap a 60 euros, però tindreu vigilat el vostre cor (vigileu que a l’iPhone només funciona a partir del 4S). Un de molt bo per 69,99 dòlars, més costos d’enviament, el podeu trobar a Wahoo.

Un suport resistent per a la bici, que s’enganxa al manillar, us pot costar uns 15-30 euros, però aquí us hauríeu d’estirar una mica i comprar-ne un que portés també una bateria addicional: recordeu que quan el telèfon té el GPS activat consumeix molta bateria i no es tracta de quedar-nos sense al mig de la muntanya i no saber com sortir-nos-en.

Si sou biciaddictes i teniu dues bicis, compreu un suport que vengui la peça de subjecció al manillar separadament per tenir-la ja fixada (recordeu que aquesta fixació ha de ser molt segura).

El Tigra per a iPhone 4S amb una bateria addicional de 1.100 mAh costa 40,56 euros a Amazon.

I el Tigra per a iPhone 5 costa 74,90 euros.

Un consell final

Ja sabeu la importància que dono a les còpies de seguretat quan sou al bell mig de la muntanya. El millor sistema de tenir una còpia de seguretat és que un dels companys de sortida porti el mateix programa, el mateix ‘track’ i els mapes de la sortida al seu telèfon. No us desitjo que us quedeu sense bateria al mig de la muntanya: recordeu les còpies!

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any