Els partits sobiranistes rebutgen la sentència del TC contra la declaració de sobirania

  • Retreuen que el tribunal hagi pres una decisió polític

VilaWeb
Redacció
25.03.2014 - 20:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han coincidit a no reconèixer la sentència del Tribunal Constitucional que tomba la declaració de sobirania del parlament. CiU ha dit que no donava cap credibilitat a les resolucions del TC, mentre que ERC ha instat a respondre-la el 9 de novembre, quan hi ha convocada la consulta sobre la independència. ICV-EUiA també s’ha refermat en l’objectiu d’exercir el dret de decidir, i la CUP ha instat totes les forces polítiques a ‘exercir allò que la declaració reclama’.

CiU no dóna ‘cap mena de credibilitat’ a les resolucions

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, no ha volgut donar ‘cap mena de credibilitat’ a les resolucions d’un Tribunal Constitucional on hi ha membres que són ‘agitadors de la catalanofòbia’. Aquesta ha estat la primera reacció de Turull quan ha sabut que el TC havia tombat la declaració de sobirania per unanimitat. ‘Ara el TC que ens suggereix que fem?’, ha preguntat Turull, tot recordant que la declaració de sobirania no té cap conseqüència jurídica. El convergent s’ha queixat que l’alt tribunal espanyol estimi que té més llibertat d’expressió ‘una associació d’amics, un club de boletaires, una comunitat de propietaris, que el parlament’.

‘Senzillament és lamentable i posa en evidència que el TC no és un òrgan jurídic, és un òrgan polític que decora jurídicament les seves resolucions’, ha dit Turull, que ha apuntat que les recusacions que reclama el Parlament si no serveixen per aquest tema, sí que ho faran per tot el que pugui venir.

ERC: ‘La resposta al TC, la donarem el 9 de novembre’

ERC ha negat cap efecte jurídic a la sentència del TC, ja que la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya tenia caràcter polític. ‘Ja es va efectuar, la voluntat del parlament es va expressar, i aquest serà el full de ruta’. El diputat Pere Aragonès ha instat ‘el poble de Catalunya a continuar com teníem previst’: ‘No s’ha de variar ni un mil·límetre el full de ruta emanat de les urnes.’

Aragonès ha recordat que qui vol fer una consulta és majoria absoluta al parlament: ‘Per tant, la resposta a la sentència política la farà la gent el 9 de novembre. Posarem les urnes i la gent que vulgui podrà votar’.

ICV-EUiA: ‘Dotze senyors d’un tribunal no ens faran desistir de l’objectiu de poder votar’

‘Dotze senyors i senyores tancats en un tribunal a Madrid no ens faran desistir de l’objectiu de poder votar’. Així s’ha expressat el secretari general d’ICV, Josep Vendrell, que s’ha queixat que el TC s’hagi pronunciat sobre una declaració política que no té validesa jurídica. Vendrell ha dit que està convençut que el camí que està emprenent el parlament s’adequa ‘perfectament’ a la llei, i ha remarcat que hi ha ‘una clara voluntat de mà estesa per fer una cosa que és perfectament constitucional’. ‘Els ciutadans han de tenir la tranquil·litat que aquest procés l’estem fent des de la legitimitat democràtica i social i amb una clara voluntat d’utilitzar els mecanismes legals establerts’, ha apuntat.

També ha lamentat una ‘evident pèrdua del sentit de la realitat’ entre les institucions de l’estat i el conjunt de la ciutadania, que ha deixat clar, ha dit, que vol votar i decidir el seu futur. Alhora, ha mostrat la seva preocupació pel fet que el TC torni a fer ara de ‘tercera cambra legislativa’ com ja va fer-ho amb l’estatut.

La CUP crida a no reconèixer la sentència del TC

La CUP no reconeix la decisió del Tribunal Constitucional. La diputada Isabel Vallet  ha preguntat al TC què no havia entès de la paraula ‘sobirania’ i de la voluntat democràtica i majoritària de voler exercir-la’ i ha fet una crida a la resta de forces favorables a posicionar-se de la mateixa manera. ‘No reconèixer és exercir la plena sobirania.’

Ha dit que no li sorprenia la decisió perquè el TC era ‘un òrgan polític que actua en la interpretació política de la constitució espanyola’, i ha posat com a exemple la rapidesa sobre aquesta resolució en contraposició als vuit anys que va trigar a resoldre la llei concursal que afectava execucions hipotecàries.

Per tot plegat, la CUP ha isntat la resta de forces que van votar a favor de la Declaració que no reconeguin la decisió del TC i que exerceixin ‘allò que la Declaració reclama’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any