Els països del tallamar

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any passat, Joan-Carles Martí i Casanova, nascut a Marsella el 1958, va traure una novel·la excel·lent, ‘Els països del tallamar’, en què els personatges ens permeten de viatjar per l’espai i el temps, a la recerca de la perfecció.

Joan-Carles Martí, fill d’un elxà i d’una oriolana, ha viscut a Marsella i a Sydney, fins que va arribar a Elx el 20 de desembre de 1972. Llicenciat en traducció i interpretació, té estudis d’occità, italià, portuguès, alemany i és també diplomat universitari en Turisme. Professor nocturn de català per a adults, Joan-Carles Martí és un activista per la llengua. Ha estat president fundacional de l’associació per la Llengua i director d’El Tempir. És, a més, membre del Consell assessor de la revista Llengua Nacional, de Barcelona.

La novel·la ‘Els països del tallamar’, la primera de Joan-Carles Martí, evoca la tradició aborigen australiana, que va crear el món en els temps del somni. Ací hi trobem un emigrant valencià que es mou per l’espai i el temps.

‘Amb un lirisme primigeni’, com ha estat qualificat el text, el lector aprèn els detalls íntims d’una família valenciana dispersa, enduta per la necessitat i destrossada per la tragèdia.
 
A més d’Els països del tallamar’, Joan-Carles Martí i Casanova ha publicat també ‘La transmissió de la Llengua Catalana al País Valencià’ (2003), ‘L’ús interpersonal del català entre el professorat d’Elx-Vinalopó i de l’Alacantí el curs 2008-2009’ (2010) i ‘Des del rovellet de l’ou d’Elx’ (2011).
 
La novel·la ‘Els països del tallamar’, que recomane, ha estat presentada ja, entre d’altres llocs, a València, Santa Pola, Alacant, Monòver, Barcelona, Girona, Perpinyà i Crevillent.

Com ha dit Rafael Castellanos, Joan-Carles Martí és un valencià que es caracteritza pel ‘seu activisme a favor de la llengua’ i pel seu ‘compromís cívic, que s’ha convertit en un compromís polític, amb opcions valencianistes i catalanistes’. I és que Martí, ‘un erudit amb una capacitat de treball immensa’, ha estat i és un home caracteritzat per ‘la fidelitat i la generositat’.

Joan-Carles Martí i Casanova, finalista del Premi Martí Gasull de Defensa de la Llengua Catalana, és un ‘homenot’ compromès amb la nostra llengua i la nostra cultura, i per això un dia abans de la concessió d’aquest premi, ell mateix afirmava: ‘Faré apostolat pel català tota la vida’. Com un bon patriota.

De ben segur que el llibre ‘Els països del tallamar’ ens ajudarà a entrar en la intimitat de Joan-Carles Martí i en la seua extraordinària capacitat de comunicació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any