Les víctimes del franquisme cerquen empara a Europa

  • La plataforma per la Comissió de la Veritat es reuneix amb eurodiputats per denunciar 'la inhibició del govern i la justícia espanyols'

VilaWeb
Redacció
05.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Associacions i familiars de víctimes del franquisme arriben avui a Brussel·les per presentar-hi les seves denúncies contra els crims del règim de Franco i explicar-hi l’actitud del govern espanyol. La Plataforma per la Comissió de la Veritat vol que la cambra europea s’hi pronunciï, ara que tres instàncies de les Nacions Unides ja han exhortat el govern espanyol a derogar la llei d’amnistia, establir que aquests crims no prescriuen i reparar les víctimes d’una manera efectiva.

Avui s’entrevistaran amb grups parlamentaris i eurodiputats que impulsen la declaració de suport a la constitució d’una comissió de la veritat sobre els crims del franquisme, un dels quals és Raül Romeva. Aquesta iniciativa vol recollir com més suport millor entre els diputats. Si aconseguissin el suport del 50% més un, es convertiria en una resolució del parlament que hauria d’assumir la comissió. ‘En conseqüència, seria un problema per al govern i l’estat espanyols, i constituiria una pressió difícil de defugir’, diu la plataforma. 

A més de les desaparicions durant la guerra i el franquisme, hi portaran les denúncies de nadons robats, una de les quals ja ha estat inclosa en la querella argentina contra els crims del franquisme. 

També s’entrevistaran amb la presidenta de la comissió de peticions del Parlament Europeu, Erminia Mazzoni, a qui lliuraran els documents de més de mig miler de casos de víctimes, que també han estat enviats a l’ONU. 

Per la plataforma s’obre una nova porta a Europa per exigir una solució, d’acord amb els principis de justícia universal, drets humans i democràcia. 

D’aquesta manera, demanen empara al Parlament Europeu i denuncien ‘la inhibició del govern i la justícia espanyola en l’esclariment de delictes imprescriptibles i contra la humanitat comesos per la dictadura franquista’. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any