‘Les eleccions europees són el primer pas del canvi al País Valencià’

  • Entrevista amb Paco García, portaveu d'Iniciativa del Poble Valencià, formació de la coalció Compromís que avui fa la seva assemblea anual

VilaWeb
Roger Cassany
01.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iniciativa del Poble Valencià fa avui la seva assemblea anual, en qual es defineixen les principals línies polítiques de la formació. L’assemblea arriba en un context especial, poc abans de les eleccions europees, a les quals Iniciativa hi participa coalicionada dins de Compromís i amb Equo, i a l’espera que altres formacions com la Chunta Aragonesista i el Partido Castellano s’hi podrien afegir. En aquesta entrevista, el portaveu de la formació, Paco García, explica que l’assemblea, i les eleccions, han de servir per a solidificar encara més la coalició i per a marcar un full de ruta, amb les europees com a primer esglaó, per al canvi al País Valencià.

Aquesta assemblea arriba en un context polític remogut al País Valencià, amb les eleccions europees a tocar i amb un govern desprestigiat…
—Sí, anualment fem una assemblea per a tractar l’actualitat política al País Valencià. I enguany ho hem dividit en tres eixos bàsics: el primer, les eleccions europees en el context polític actual; el segon, el reforçament de Compromís; i el tercer, les accions polítiques que porten el canvi al País Valencià. Tots tres eixos estan molt relacionats: volem traslladar els valors de la coalició de Compromís a tots els territoris de l’estat espanyol i al Parlament Europeu.

Participeu a les eleccions europees dins de la coalició Compromís i amb Equo. Què signifiquen per a Iniciativa del Poble Valencià aquestes eleccions?
—Des d’una òptica valenciana, entenem que aquestes eleccions han de ser el primer pas per al canvi al País Valencià. La nostra oferta és més ciutadana que no política. Volem recollir el sentiment del carrer i de la protesta cap a les eleccions europees. No és que al carrer es veja que fa falta el canvi, és que es nota que és imprescindible. Com a mínim pensem que aquest canvi s’ha de començar a visualitzar per a començar a dignificar el poble. Aquí no hem tingut eleccions des del 2011, fa tres anys. I en tres anys han passat moltes coses al País Valencià i ha quedat més clar que mai que calen noves polítiques que trenquen les pràctiques dels últims vint anys. Han estat unes pràctiques i polítiques nefastes que ens han conduït a la ruïna. A més, les retallades que fa ara el govern i l’austericidi duen moltes famílies valencianes i associacions i entitats a la desesperació. La Generalitat està en bancarrota.

Com s’ha de visualitzar aquest canvi a les europees?
—Ja veurem el resultat d’uns i altres. De tota manera al País Valencià, i no només al País Valencià, hi ha un canvi social en marxa al carrer que s’ha de traduir en un canvi electoral. Com deia, pensem que aquest canvi s’ha de veure en aquestes eleccions del mes de maig i, sobretot, s’ha de confirmar a les eleccions valencianes del 2015. I això ho han de fer les persones amb el seu vot. Calen nous aires, renovats, que trenquen l’aire corromput que hi ha al Palau de la Generalitat. El sistema bipartidista dels últims anys ha arribat a l’esgotament i la ciutadania vol recuperar la sobirania. Les europees seran interessants per avaluar això, per avaluar el suport que puguen tenir formacions emergents com la nostra. Volem recuperar la il·lusió dels ciutadans, sobretot de la gent jove, molta de la qual ha hagut de marxar del nostre país per a garantir-se un futur, malauradament, tot i tenir aquí un territori amb moltes possibilitats.

Es calcula que podríeu obtenir un o dos diputats. Serà una manera de portar una veu valenciana al Parlament Europeu?
—Sí, però no només. Servirà per efectivament per a tenir una força que duga els problemes del nostre territori, que són molts, a Europa. Però també per a dur a Europa la revolta social que hi ha al nostre país, aquesta reivindicació que demana canviar la manera de fer política per a què siga una política realment per a les persones i no per a les entitats financeres o les grans empreses. Volem repetir el mateix que vam fer quan Joan Baldoví, que també és un candidat de la coalició entre Compromís i Equo, va entrar al congrés espanyol. I volem fer el mateix que fem al congrés, amb el paper que hi té Joan Baldoví, que demostra que almenys hi ha un diputat valencià que treballa realment per al País Valencià des del congrés. Volem dur aquesta mateixa veu valenciana i reivindicativa, que mostra noves maneres de fer política, al Parlament Europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any