El tren és futur

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des d’alguns col·lectius locals (veïnals, polítics, ecologistes, sindicals, de joves, esportius…) estem impulsant la revitalització de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril Xàtiva-Alcoi, assumint com a principal objectiu crear consciència ciutadana sobre la necessitat d’aconseguir amb el manteniment i millora de la línia.

No és desgavellat d’afirmar que el nostre ferrocarril està -dissortadament- fora de les prioritats dels governs central i valencià, ja que sovint se’ns diu que s’han aprovat unes inversions (irrisòries) per al manteniment de la línea, que després desapareixen per art de màgia, o es fan obres sense solta ni volta, perquè sembla incomprensible que es reparen estacions –que és necessari–, però no es repare el traçat defectuós o perillós, que també és necessari. Així tenim que en alguns trams el tren, més que rodar, sembla que… camina.

Però no només això, sinó que en els últims mesos el servei ha entrat en una dinàmica negativa que fa pensar si el que de veritat pretendran no és tancar-lo.

A banda del deficient –per no dir nul– manteniment de la línia, la freqüència del servei el fa inviable, ja que per a desplaçar-se d’Ontinyent a Xàtiva –per exemple al Lluís Alcanyís– ara a l’hivern, un usuari ix de nit d’Ontinyent i torna també de nit. A més a més, en alguns horaris i en certs trams, el servei es feia en autobús, perquè segons deien, ‘no hi ha Cap d’Estació’. Però, per què no n’hi ha? El ‘remei’ ha sigut pitjor que la malatia: llevar els primers trens del dissabte de matí.

I per últim, en alguns trams del trajecte no passa el revisor a cobrar, cosa que si en principi pot semblar bona, ja que alguna gent pot viatjar gratis, a la llarga representarà més dèficit per a la línia i més arguments per a tancar-la. No deu ser tot premeditat?

Des de la Plataforma Salvem el Tren afirmem amb rotunditat que Ontinyent i la comarca necessitem el ferrocarril Xàtiva-Alcoi. En què ens basem per a fer aquesta afirmació?

1- El ferrocarril és el transport del futur, i és imprescindible per a vertebrar les Comarques Centrals.

2- Si tenim la línia hi ha possibilitats de millorar-la. Si la lleven… algú creu que la reobriran?

3- Disposar de línia pot representar avantages davant possibles futures inversions a la zona (turisme rural, activitats acadèmiques o culturals, …).

4- El temps d’esplendor durant el qual tots els ontinyentins es desplaçaven a Xàtiva o a València amb el ‘seu’ vehicle particular –serà per diners?– està passant a la història, i no sempre  tindrem un familiar a prop per a dur-nos a aquestes localitats en cotxe.

5- Perquè l’ús combinat tren+bici, que funciona satisfactòriament a la major part dels països avançats d’Europa, és una formula que augmenta el nombre de clients del ferrocarril i els resta al transport per carretera, contribuint així a un augment de la sostenibilitat del transport, evitant emissions de CO2.

6- Perquè tenim dret, i ens sentim marginats per la Generalitat, front a altres zones de la nostra comunitat. I perquè estem farts que el Ministeri de Fomento i la Conselleria d’Infraestructures i Transports es tiren en cara els seus incompliments pressupostaris en la línia quan són de partits polítics contrari a Madrid i a València, i callen descaradament quan són del mateix signe.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any