La rèplica de l’Ictineu, feta a Arenys

  • Es pot visitar aquest cap de setmana a les drassanes Dalmau

VilaWeb
Redacció
30.11.2013 - 23:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les drassanes Dalmau, situades al port d’Arenys de Mar, han treballat en la nova rèplica del submarí Ictineu que des de fa anys s’exposa a l’entrada del Museu Marítim de Barcelona. La feina ja s’ha acabat i abans que torni a Barcelona tothom que ho vulgui el podrà visitar-lo al port d’Arenys a les mateixes drassanes, que han organitzat unes portes obertes.

Les visites guiades, en les quals els arenyencs Albert Estengre i Ricard Ferran explicaran la història del submarí, durant dissabte 30 de novembre en horari de 10.30 a 13.30h i de 16.30 a 19.30h, i diumenge 1 de desembre de 10.30 a 13.30h.

El primer submarí de Narcís Monturiol

El submarí Ictineu I, construït per l’enginyer català Narcís Monturiol, va ser el primer submarí d’ús civil del món i va fer la seva primera immersió al port de Barcelona l’any 1859 amb l’objectiu de la pesca del corall. Una rèplica d’aquest submarí es troba al Museu Marítim de Barcelona i, la fundació Amics del Museu Marítim ara, n’ha encarregat la reconstrucció a les drassanes Dalmau. L’Ictineu I fa 7 metres de llarg, 2,4 d´amplada i 3,5 de profunditat.

En el passat, Arenys de Mar i l’Ictineu van tenir un element de contacte: Joan Monjo i Pons. Monjo, establert a Arenys de Mar entre 1833 i 1845, mestre de l’Escola Pública Municipal, va treballar en els plànols de l’Ictineu I el 1858 i va ser el director tècnic de l’Ictineu II. La fallida de la societat impulsada per Narcís Monturiol a l’entorn de l’Ictineu II, «La Navegación Submarina» l’any 1868, va fer que Monjo acceptés la proposta de l’Ajuntament d’Arenys de Mar de tornar a la vila i fer-se càrrec de la direcció d’una renascuda Escola de Nàutica en la seva darrera etapa, de 1869 a 1874.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any