Brussel·les se suma a l’FMI i també vol que s’abaixin els salaris

  • Olli Rehn demana a patronal i sindicats espanyols un pacte salarial per combatre la desocupació

VilaWeb
ACN
07.08.2013 - 08:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president econòmic de la Comissió Europea (CE), Olli Rehn, s’ha sumat a les propostes de l’FMI i també ha defensat que s’abaixin un 10% els salaris a l’estat espanyol per a estimular l’ocupació i l’economia. En un llarg article al seu bloc, Rehn recomana a l’estat espanyol seguir l’exemple d’Irlanda o Letònia, que van apostar per la devaluació interna (baixar els salaris per guanyar competitivitat). Per tot plegat, el vice-president econòmic de la CE demana a sindicats i patronal un gran acord salarial com a fórmula per a combatre la desocupació. ‘Els actors que ho rebutgin frontalment carregaran una enorme responsabilitat nacional pels costos socials i humans’, diu.

Recorda que tot i que les últimes dades de desocupació permeten ser cautelosament positius, Espanya ha de continuar reformant i millorant el funcionament del seu mercat laboral. Segons Rehn, cal aconseguir més ‘flexibilitat salarial’, amb una rebaixa del 10% dels sous en els dos anys vinents. A canvi de la reducció, els empresaris s’haurien de comprometre a fer ‘significatius’ increments de la contractació, mentre que el govern espanyol hauria de contribuir a aquesta dinàmica positiva amb una reducció de les contribucions a la Seguretat Social de prop de l’1,7%, copiant la idea proposada per l’FMI. Segons el vice-president de la CE, la ‘devaluació intern'” d’Espanya permetria reduir la desocupació i tenir una inflació baixa, que de retruc augmentaria el consum.

Finalment, Rehn reconeix que aplicar aquest tipus de mesures són un ‘desafiament polític’ de primer ordre que necessita d’un ‘ampli consens polític i social’. Amb tot, aposta per aquesta via perquè ‘mereix un intent seriós pel bé dels milions de joves espanyols que estan actualment sense feina’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any