La decisió de Nadal d’encapçalar el dret de decidir a Girona origina tensió en el PSC

  • 'Potser és el principi d'una segona joventut política', diu Lucena amb to irònic

VilaWeb
ACN
31.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-conseller socialista de la Generalitat i ex-batlle de Girona Joaquim Nadal va comuniar ahir que encapçalaria una plataforma unitària pel dret de decidir a Girona. Aquest anunci va suscitar reaccions immediates al si del PSC. En primer lloc, el portaveu del grup parlamentari del partit, Maurici Lucena, va dir: ‘Hem d’estar contents que, després d’un retir que semblava definitiu, Nadal hagi decidit de tornar a la política activa, i que hagi decidit fer-ho al seu territori d’origen.’ La ironia es va accentuar encara més quan va dir, amb un to poc clarament sarcàstic: ‘Potser és el principi d’una segona joventut política que els catalans hem de celebrar.’ El portaveu socialista va circumscriure la decisió de Nadal ‘a l’àmbit personal’ i va dir que expressava ‘tot el respecte’ per la seva figura.

Pere Navarro: ‘Per a Joaquim Nadal dues paraules, afecte i respecte’

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, en canvi, va evitar de valorar la decisió de Nadal. ‘Per a Joaquim Nadal dues paraules: afecte i respecte –va dir–. Afecte i respecte per a una persona que fa més de trenta-cinc anys que és en la primera línia política.’

Crítiques del primer secretari dels socialistes gironins

El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, en canvi, va ser molt crític amb Nadal i va reconèixer que no en sabia res. Li va retreure que hagués fet aquest pas sense parlar amb el partit i va qüestionar que hi pogués continuar ocupant un càrrec orgànic –és el president de la federació gironina del PSC– mentre liderava una iniciativa de caire sobiranista. ‘Jo no dic que hagi de plegar, sinó que ha de reflexionar si és compatible.’ I encara afegí que el fet de posar-se al costat ‘d’un batlle independentista com Puigdemont’ portava confusió a la militància.

‘He vist una trucada perduda d’en Joaquim Nadal aquest migdia, deu minuts abans de la conferència de premsa que ha fet amb el batlle Puigdemont’, va explicar Fernández, manifestament molest.

També va retreure a Nadal que volgués ‘semblar més favorable al dret de decidir que el partit mateix’, va recordar que el PSC s’havia manifestat a favor de fer una consulta sempre que fos ‘legal i acordada’ i ho va reblar així: ‘Jo no m’imagino que en els anys que Nadal va ser primer secretari ningú hagués pres una decisió d’aquest calibre sense consultar-la-hi.’

Valoració més moderada del grup municipal

Més moderada en les valoracions fou la portaveu del PSC a l’Ajuntament de Girona, Pia Bosch, que va reconèixer que Nadal sí que l’havia informada de la decisió. ‘El fet que hagi acceptat de presidir aquesta mesa és una opció personal que s’ha de respectar’, va dir. I afegí que calia deixar passar les setmanes per veure com evolucionava en la feina que s’havia compromès a fer.

‘Si ell diu que treballarà perquè sigui una mesa plural i no tendenciosa d’entrada ens ho hem de creure’, va dir la portaveu socialista, propera als corrents més catalanistes dins el PSC. Bosch va acusar Puigdemont de confondre dret de decidir i independència, però es va mostrar confiada en la feina que Nadal pugui fer al capdavant d’aquest pacte gironí.

Per això no va descartar que l’agrupació local del PSC pogués fins i tot acabar donant-hi suport. ‘El grup municipal s’ha manifestat obertament a favor del dret de decidir. Si formem part de la mesa o no ho decidirem segons com funcioni; ara només sabem qui la presideix’, va dir finalment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any