Les llengües minoritàries de l’estat francès demanen ‘asil cultural’ a la UNESCO

  • Representants de les comunitats lingüístiques minoritzades denuncien simbòlicament l'incompliment de la promesa de François Hollande de ratificar la Carta Europea

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants d’associacions de defensa de les anomenades llengües regionals de l’estat francès s’han concentrat avui a les onze davant la seu de la UNESCO a París per a demanar simbòlicament ‘l’asil cultural’ a aquesta institució de l’ONU. Vol ser una resposta a l’actitud del govern socialista de François Hollande, que, tot i que en campanya va prometre que ratificaria la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, de moment no ha fet cap gest favorable.

Són associacions com la Federació d’Entitats nord-catalana, l’Institut d’Estudis Occitans, Euskal Konfederazioa i Kevre Breizh, coordinades per l’European Language Equality Network (ELEN) i el Col·lectiu 31 de Març. Avui han demanat formalment a l’agència de l’ONU encarregada de la cultura, l’educació i el multilingüisme que protegeixi les seves llengües de ‘la discriminació sistemàtica que reben de l’estat francès’.

En concret, a partir de les onze del matí ‘cada llengua regional’ ha presentat ‘una delegació composta per un membre de la societat civil i un parlamentari o càrrec electe’, i davant la seu de la UNESCO s’ha llegit el text oficial de la petició d’asil cultural. L’ELEN també ha demanat una reunió amb la direcció de l’organisme internacional.

Les associacions justifiquen la mesura perquè, malgrat les promeses socialistes durant la campanya presidencial, els últims mesos ‘els parlants de llengües regionals han observat un seguit de decisions governamentals desfavorables respecte a llur transmissió i ús en la vida quotidiana’. Com per exemple la llei de reforma de l’escola, presentada pel ministre d’Educació, Vincent Peillon, i que es debat aquests dies, on s’evita en tot moment d’esmentar la qüestió.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any