La guàrdia civil, la policia i l’exèrcit, institucions més ben valorades pels espanyols

  • PP i PSOE continuen la davallada en intenció de vot, segons el baròmetre del CIS

VilaWeb
Redacció
03.05.2013 - 13:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ciutadans espanyols suspenen la majoria d’institucions de l’estat, excepte tres: la guàrdia civil, amb una nota de 5,71; la policia, amb un 5,65, i l’exèrcit, amb un 5,21. Així ho indica el sondatge que ha fet públic avui el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) en un baròmetre que també confirma la tendència a l’afebliment del bipartidisme polític, amb una davallada de la intenció de vot del PP i del PSOE.

Després de la guàrdia civil, la policia i l’exèrcit, la institució més ben valorada són els mitjans de comunicació (4,79) i, després, el Defensor del Pueblo (3,94). Fins i tot suspèn la monarquia, que passa per hores molt baixes de popularitat, amb un 3,68.

Crisi del bipartidisme

El PP ha perdut un punt en intenció de vot en els últims tres mesos i se situa en el 34%, i el PSOE cauria dos punts si ara hi hagués eleccions, passant del 30,2% al 28,2%. Així, l’avantatge entre les dues formacions és de 5,8 punts, un més que al gener. Pel que fa els partits del país, CiU cau dues dècimes, del 3,6% al 3,4%; ERC manté la mateixa intenció de vot, amb el 2%, i Compromís, amb el 0,5%. Izquierda Unida, passa del 9,4% en intenció de vot al 9,9% i UPyD, del 6,8% del gener al 7,4% de l’abril passat.

Un 33,7% dels catalans vol un estat independent

L’opció d’un estat independent per a Catalunya és la preferida pel 33,7% dels catalans, per primera vegada en una enquesta del CIS, seguida de ben a prop per la de mantenir l’estatus de comunitat autònoma (29,4%). La llista de preferències dels catalans sobre la forma d’organització de Catalunya en el futur es completa amb l’estat dins una Espanya federal (21,4%) i la regió espanyola (12,1%).

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any