El Síndic de Greuges demana que s’arxivin les denúncies del ‘No vull pagar’ si no hi ha proves

  • Ha rebut 478 queixes de persones denunciades des del maig de 2012

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.04.2013 - 14:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Síndic de Greuges Rafael Ribó ha demanat que s’arxivin totes les denúncies de la campanya #Novullpagar als peatges, en cas que no hi hagi prou proves que les avalin. Per això ha enviat al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i al Servei Català de Trànsit (SCT) la resolució de la seva actuació d’ofici.  

En aquest text, Ribó demana que es valori d’ofici la prescripció de totes les denúncies pendents de tramitació i tots els expedients dels quals s’hagi començat la tramitació i que fins ara no se n’hagi dictat resolució. També proposa revisar i arxivar totes les denúncies en què la persona identificada com a conductora no reconegui haver comès cap infracció i en què l’administració no disposi de proves clares i definitòries, com és el cas de testimonis i fotografies, que ho avalin. 

‘La percepció d’estar davant d’una discriminació inacceptable és la que pot explicar els actes de protesta i de desobediència, en forma de negar-se a pagar el peatge’, destaca Ribó, que recorda que a Catalunya més del 65% de les vies ràpides són de peatge, mentre que a tot l’estat no representen més del 20%. A més, Catalunya suporta el 50% dels peatges de tot l’estat i tan sols el 10% de les vies ràpides existents. 

Les que es va fer la primera convocatòria del #Novullpagar’, el maig del 2012, el Síndic ha rebut 478 queixes de persones que han estat denunciades. 

Entre les conclusions del Síndic, destaca que quan l’usuari no paga el peatge incompleix el contracte amb la concessionària de l’autopista, de manera que si aquesta volgués fer complir el contracte, ho hauria de fer mitjançant una demanda civil contra l’usuari. 

Segons el Síndic, les prop de 100.000 denúncies contra els vehicles que suposadament van cometre la infracció van ser fetes per treballadors de les concessionàries. 

També indica que, segons el SCT, no hi ha cap denúncia dels mossos d’esquadra per haver reprès la marxa sense pagar el peatge i, en canvi, sí que hi ha vint-i-quatre expedients dels mossos per haver-se comportat de manera que s’entorpia indegudament la circulació. 

El SCT també diu que no totes les denúncies de treballadors de les autopistes ha acabat amb un expedient sancionador, i el Síndic recorda que en el cas d’infraccions lleus, com no pagar un peatge, el termini de prescripció és de tres mesos. 

Un termini que s’interromp per qualsevol actuació administrativa de la qual tingui coneixement la persona denunciada o que vagi encaminada a investigar-ne la identitat o domicili. Per això el Síndic ha demanat que es tingui en compte aquesta circumstància temporal, ja que si bé s’han tramitat 21.869 expedients, només s’han pagat 1.908 multes, s’han arxivat 190 expedients i hi ha resolució ferma, tot i que no pagada, en 2.102 expedients. En aquest sentit, el Síndic constata que encara queda un nombre molt elevat d’expedients que suposadament es troben en tramitació, ja que si no, voldria dir que haurien prescrit. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any