Artur Mas: ‘Convertim-nos aquest cop nosaltres en vencedors’

  • El president, juntament amb el batlle de Barcelona i la presidenta del parlament, assisteix a la presentació de la commemoració del tricentenari del 1714, que estrena logotip, web i vídeos de personalitats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.04.2013 - 09:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit avui al costat del batlle de Barcelona, Xavier Trias, i de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, la presentació de la Commemoració del Tricentenari, la celebració organitzada conjuntament pel govern i la ciutat de Barcelona en record dels tres-cents anys dels fets del 1714. Mas ha destacat des del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat que la commemoració és un ‘acte de justícia i de dignitat nacional’.

El president de la Generalitat ha criticat que des del 1714, Catalunya i Espanya ‘han estat gairebé en conflicte permanent’, i que s’ha produït un constant ‘xoc de mentalitats’ confrontant la ‘recerca del pacte’ dels catalans amb la ‘cultura castellana i espanyola d’imposició’. Per això ha demanat unitat perquè el sentit de país que Catalunya ha demostrat durant els últims tres segles es converteixi en un ‘sentit d’estat’ que li permeti ésser un subjecte polític ple i un poble sobirà: ‘Volem deixar molt clar que Catalunya no és un objecte polític, sinó un subjecte polític: a un objecte se li imposa la llengua, un subjecte la tria; a un objecte se li recapten els impostos, un subjecte els recapta.’

També ha expressat el desig que els actes de commemoració del 1714 tinguin un to ‘positiu i fresc’ i que no es plantegin en contra de ningú, sinó com una oportunitat de projectar Catalunya al món amb un esperit de modernitat i de voler progressar com a poble.

‘Diuen que la història, l’escriuen els vencedors. Doncs convertim-nos nosaltres aquest cop en vencedors. I fem-ho no ensenyant les nostres millors armes, sinó les nostres millors cartes: la democràcia, l’esperit pacífic, la unió del poble i l’anhel de llibertat’, ha afegit en el discurs de cloenda de l’acte, durant el qual s’ha presentat la imatge oficial de la commemoració i s’ha estrenat una web especial amb vídeos de personalitats del país, tal com havia piulat una mica abans el comissari del govern, Miquel Calçada.

Vídeos amb cares conegudes de la cultura i la política

La imatge del tricentenari s’inspira en el penó de santa Eulàlia, símbol de resistència dels barcelonins durant el setge del 1713-1714. Quant a la web especial de la commemoració, inciou informació històrica del tricentenari, del comissariat del govern, de les activitats previstes, dels ajuntaments i entitats que s’hi adhereixin i de les altres commemoracions del 2014, com el Centenari de la Mancomunitat de Catalunya.

També hi ha un apartat de vídeos. S’hi destaca Tricentenari. Què commemorem?, on es repassen els antecedents i conseqüències dels fets del 1714 explicats per historiadors i representants de la cultura: l’escriptor Albert Sánchez Piñol; el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro; la directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; l’historiador Xavier Hernàndez; la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; l’actriu Sílvia Bel; el sociòleg Salvador Cardús, i l’escriptor Josep Maria Espinàs. També s’hi pot veure Érem. Som. Serem. Per què commemorem?, amb la participació del president de la Generalitat, Artur Mas; dels comissaris de la commemoració del tricentenari, Miquel Calçada i Toni Soler; del batlle de Barcelona, Xavier Trias; del batlle de Lleida, Àngel Ros; del paer de Cervera, Ramon Royes; del batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i del batlle de Cardona, Ferran Estruch.

L’acte ha servit, alhora, per explicar algunes de les activitats i fets clau de la commemoració, un centenar entre el setembre del 2013 i el setembre del 2014. S’ha anunciat, per exemple, que l’Onze de Setembre vinent s’obrirà al públic el Born Centre Cultural i es posarà en marxa una ruta turística del 1714, que recorrerà els municipis on van passar els fets principals de la guerra de Successió. Durant tot l’any també hi haurà actes públics, exposicions, conferències, debats i esdeveniments en record de la derrota que va fer caure les institucions i els drets de Catalunya tres segles enrere.

1714-2014

El 2014 farà tres-cents anys dels fets de l’11 de setembre de 1714, quan Catalunya va perdre la seva sobirania. El 2011, el govern i l’Ajuntament de Barcelona van crear la Comissió de Commemoració per, entre més objectius, recuperar i divulgar la memòria de la guerra de Successió i de les seves conseqüències per a l’organització política i institucional de Catalunya, a través de la commemoració del tres-cents aniversari.

La missió del comissariat és coordinar i recollir totes les activitats que, tant des de l’àmbit públic com privat, es programen al país per a commemorar els fets, i que avui es donaran a conèixer.

La presentació ha estat conduïda per l’actriu Sílvia Bel i ha començat amb unes paraules dels comissaris de la Generalitat, Miquel Calçada, i de l’ajuntament, Toni Soler. També hi han parlat els batlles de Moià, Dionis Guiteras; de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch. I han tancat l’acte el president català, el batlle de Barcelona i la presidenta del parlament, Núria de Gispert, que ha subratllat que els intents d’encaix de Catalunya amb Espanya són ‘una via sense recorregut’. Per això, ha considerat, els catalans s’han de pronunciar sobre el seu futur: ‘Catalunya no pot renunciar ni vol renunciar el seu futur. No volem que ens deixin ser, sinó que volem ser.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any