El dèficit espanyol, el més alt de tota la zona euro

  • L'any passat fou d'un 7%, però amb les ajudes a la banca es dispara fins al 10,6% · Brussel·les decidirà el maig si flexibilitza l'objectiu d'enguany

VilaWeb
Redacció
22.04.2013 - 11:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estat espanyol va tancar el 2012 amb un dèficit públic del 10,6% del PIB, segons l’informe (pdf) que ha fet públic avui l’eurostat, l’oficina estadística europea. Si no es compten les ajudes a la banca, la xifra definitiva seria del 6,98%, tres dècimes més que no el 6,7% que el govern de Mariano Rajoy va anunciar en un principi i que Brussel·les va obligar a fer rectificar el mes passat. Aquest 10,6% és el dèficit públic més alt de tota la zona euro, fins i tot per davant dels rescatats Grècia (10%), Irlanda (7,6%), Portugal (6,4%) i Xipre (6,3%).

L’eurocomissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, haurà d’anunciar ara, i com a molt tard el 29 de maig, si dóna a l’estat espanyol una pròrroga de dos anys més per arribar fins al llindar del 3% de dèficit i si finalment fixa en el 4,5% el dèficit per aquest any.

El relaxament de l’objectiu de dèficit que la UE pugui aplicar a l’estat espanyol podria significar també una rebaixa de l’objectiu que el govern de Rajoy imposa de moment a les comunitats autònomes per aquest 2013, que és del 0,7%. El govern català espera a saber quin és finalmemt aquest objectiu per a decidir-se a presentar el projecte de pressupost d’enguany. Amb el 0,7% d’objectiu de dèficit, el pressupost implicaria una retallada afegida enguany de més de 4.000 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any