Òmnium reafirma que vol el referèndum el 2014

  • Muriel Casals havia apuntat en una entrevista a l'ACN que es podria ajornar més enllà d'aquesta data

VilaWeb
Redacció
26.03.2013 - 11:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium Cultural ha emès un comunicat en què corregeix les paraules d’aquest matí de la presidenta, Muriel Casals, ‘que pel seu contingut s’han pogut malinterpretar’, segons l’entitat. Avui, en una entrevista a l’ACN, Casals ha apuntat que entendria que s’ajornés la consulta sobre la independència més enllà del 2014 perquè les ‘circumstàncies polítiques’ podien ‘fer modificar el calendari’. Òmnium, però, descarta que el referèndum sigui ajornable i defensa que justament les excepcionals circumstàncies polítiques, econòmiques i socials del país fan ‘prioritari que la consulta es faci, com a molt tard, l’any que ve’.

‘El nostre compromís amb el procés és inequívoc i, tal i com explicàvem a l’esmentada entrevista ‘serem absolutament crítics’ amb els partits polítics si volen ‘aparcar la consulta’. En aquest sentit, reclamem al Govern i al Parlament que posin fil a l’agulla al Pacte Nacional pel Dret a Decidir tan aviat com sigui possible i que es convoqui a les entitats que n’hagin de formar part amb la màxima celeritat. Des de la societat civil i des d’Òmnium en particular continuem treballant per tal que quan aquesta consulta es produeixi, el sí esdevingui majoritari’, diu Òmnium Cultural.

Muriel Casals diu que entendria que s’ajornés la consulta

‘Entenem que hi poden haver circumstàncies polítiques que facin modificar el calendari’, ha dit Muriel Casals, tot afegint que des d’Òmnium serien “absolutament crítics” si el que es fes és “aparcar la consulta”. Alhora, ha afirmat que el del pacte fiscal és un “camí esgotat” perquè hi ha una majoria catalana que vol tenir un estat i tant al PP com al PSOE els desgastaria fer “concessions”.

Crítica si s’aparca la consulta, no si s’ajorna

Analitzant el rumb del país, és inevitable abordar la convocatòria d’una consulta. La presidenta d’Òmnium Cultural assegura que l’entitat no serà crítica amb el Govern pel fet que s’ajorni “més enllà del 2014”. “Serem respectuosos i acceptarem les explicacions si són explicacions raonables que se’ns donen”, afirma Muriel Casals tot afegint que “el ritme estricte és una qüestió que han de decidir els polítics”.

“Els polítics han de sentir el nostre alè al seu clatell, que sàpiguen que estem al darrere i que no els deixarem aturar”, adverteix, de totes maneres, la presidenta d’Òmnium. I és que, de la mateixa manera que s’entendria un ajornament per “circumstàncies polítiques”, el que també afirma Casals és que des de l’entitat seran “absolutament crítics” si del que es tracta és d'”aparcar la consulta”. “Estarem defensant el que els ciutadans hem aconseguit que és que el nostre Govern ens ha fet una promesa i l’ha de complir”, sentencia.

El pacte fiscal, un “camí exhaurit”

A banda de per la consulta, el rumb català també hauria pogut quedar marcat per l’assoliment d’un pacte fiscal. La presidenta d’Òmnium descarta que es recuperi aquesta opció perquè la veu com un “camí esgotat pels dos costats”. Des del seu punt de vista, hi ha “una majoria de catalans” que senten “il·lusió” davant la possibilitat de construir el seu propi estat. Per l’altra banda, Casals creu que tant el PP com el PSOE han “excitat les seves bases” amb l’anticatalanisme de manera que, si ara fessin “concessions”, a qui les fes li suposaria perdre les properes eleccions.

Muriel Casals veu “difícil” que els partits espanyols siguin capaços de fer “una campanya molt intel·ligent”, mostrant que fer “concessions als catalans” és l’única manera de “mantenir la unitat d’Espanya”. Seguint aquest fil, la presidenta d’Òmnium considera que els ciutadans espanyols no són “conscients” de les demandes que podien provenir de Catalunya perquè “una gran part dels seus líders els han amagat la veritat”. Casals, però, admet que hi pot haver una “sorpresa” per part de les institucions espanyoles perquè els catalans sempre han “perdut guerres” i han “cedit”, mentre que ara s’ha adoptat una actitud de “fermesa”.

Millor el “lideratge compartit” que els “grans lideratges”

Pel que fa a com s’ha d’encarar el futur del país i a qui ho ha d’encapçalar, la presidenta d’Òmnium es mostra partidària de fer-ho des d’un “lideratge compartit” com el que va sorgir de les eleccions al Parlament, amb una Convergència i Unió que es va veure obligada a pactar amb ERC per garantir la governabilitat. “Els grans lideratges tan forts també tenen els seus riscos, la nostra prudència de no voler-nos decidir rotundament per un líder molt poderós també té les seves raons”, assenyala Muriel Casals.

Tot i això, la presidenta d’Òmnium no ha volgut anar més enllà davant de la possibilitat d’un Govern d’unitat. En qualitat de presidenta de l’entitat, declina opinar. Des del seu paper de ciutadana, assenyala que en moments com els actuals, “com més fort, més sòlid, més plural sigui el Govern, millor”. Això sí, també veu viable la fórmula actual, tot destacant que ERC s’ha “compromès” amb el procés.

Tornant als tipus de lideratge, Muriel Casals afirma que Catalunya ha tingut una “feblesa” durant la seva història i és “la manca d’unes elits que facin d’elit”. És a dir, “que es posin al davant, que es considerin model”. Amb tot, la presidenta d’Òmnium afegeix que als catalans també se’ls fa difícil de seguir un lideratge, possiblement per la seva “tradició anarquista”. “Ens costa, reclamem líders, però quan hi ha un líder o algú que s’ofereix a liderar un procés com el que estem vivint, som molt reticents a reconèixer aquest lideratge”, conclou.

‘La fam i l’orgull’

“Ens ha faltat autoafirmar-nos, estimar-nos més a nosaltres mateixos i al nostre entorn”. Aquesta és una de les reflexions que la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha fet durant l’entrevista en ocasió de la publicació del seu darrer llibre, titulat ‘La fam i l’orgull’ (Ara Llibres). Casals hi analitza com som els catalans, quin ha estat el seu context socioeconòmic i també polític, i el full que té marcat el país.

El títol del llibre s’inspira en una frase de l’escriptor irlandès Jonathan Swift: “Les nacions pobres tenen gana, les nacions riques són orgulloses; l’orgull i la fam estaran sempre confrontats”. La presidenta d’Òmnium veu possible que als catalans i catalanes els hagi faltat orgull, però en tot cas indica que això s’explica per les “circumstàncies” i sentencia que “no hem tingut orgull perquè ens han aixafat molt des del nostre entorn”.

Muriel Casals s’endinsa en el terreny de la política, un fet inevitable quan s’analitza i s’opina sobre el context actual. I a les pàgines del llibre assenyala que Òmnium Cultural ha assumit “activitats molt properes a la política”. Però ho defensa assegurant que, en el context actual, es tracta d’una “obligació”. Afegeix, en aquest sentit, que no hi ha hagut cap baixa per part dels socis per aquest motiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any