La impactant entrevista de la televisió sueca a l’abat del Valle de los Caídos

  • La lluita per endur-se'n les restes de familiars, al documental de TV3 'Avi, et trauré d'aquí!'

VilaWeb
Redacció
19.03.2013 - 23:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

TV3 ha estrenat el documental ‘Avi, et trauré d’aquí!‘, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, que tracta de la lluita d’uns quants catalans per endur-se’n les restes de familiars del Valle de los Caídos, un monument únic al món, tant per les dimensions com per la vinculació amb la dictadura. El documental ha tingut un gran impacte a la xarxa de seguida, i l’etiqueta #ettrauré ha estat tema dominant a Twitter. Els autors no van poder parlar amb l’abat del Valle de los Caídos, Anselmo Álvarez Navarrete, perquè s’hi va negar. Però el 2008 sí que ho van poder fer dos periodistes suecs. Segurament, la condició d’estrangers els va permetre d’accedir-hi amb més facilitat. Eren Martin Jönsson i Pontus Hjorthén, que van realitzar per a la televisió SVT el documental ‘Mari Carmen España‘, sobre els crims del franquisme.

En aquest vídeo se’n pot veure un fragment, justament la impactant entrevista a Álvarez Navarrete:

Ací també podeu veure el documental íntegre que ha emès TV3, ‘Avi, et trauré d’aquí!’

El documental explica la lluita de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on era enterrat i portat al Valle de los Caídos sense el permís de la família. Durant anys van portar-li flors al cementiri de Lleida. La historiadora Queralt Solé va descobrir en una investigació que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.

A ‘Avi, et trauré d’aquí!’ hi ha imatges rodades per familiars de republicans navarresos enterrats al Valle, els únics cossos que n’han sortit mai. Aquelles imatges, enregistrades en súper 8 al començament de la transició, es barregen amb declaracions actuals dels familiars.

La presentació del documental ha comptat amb la participació de Joan Salvat, director de ‘Sense ficció’, i Montse Armengou i Ricard Belis, autors del treball. També hi han assistit alguns dels protagonistes: Joan Pinyol, nét d’un republicà enterrat al Valle de los Caídos; Rosa Gil, néta d’un franquista enterrat al Valle; Queralt Solé, historiadora; i Tario Rubio, pres republicà que va participar en la construcció del monument.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any