Catalunya prepara la resposta a l’ofensiva estatal

  • El parlament aprovarà la resolució que va rebre el suport del PSC al congrés espanyol i s'afanya a enllestir la llei de consultes · El govern constituirà el Consell Assessor per a la Transició Nacional

VilaWeb
Redacció
06.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ofensiva de l’estat espanyol contra la proposta de consulta ha activat la resposta de les formacions polítiques que en són partidàries. Aquests dies, el parlament aprovarà la resolució a favor d’una consulta pactada, com la que es va votar al congrés espanyol la setmana passada i que rebé el suport del PSC; els partits tancaran la ponència conjunta de la llei de consultes la setmana que ve per accelerar-ne la tramitació; i el govern ha anunciat que constituirà el Consell Assessor per a la Transició Nacional. A més, cada vegada se senten més veus que reclamen una plantada contra les exigències de dèficit públic espanyoles.

El parlament respondrà al govern espanyol ‘menys dialogant de la història’, en paraules del conseller de Presidència, Francesc Homs, ampliant el consens pel dret de decidir: hi incorporarà el PSC. La setmana entrant se sotmetrà a votació al parlament la resolució que ja es va votar al congrés espanyol, per una consulta pactada a Catalunya. Aquell text, tombat per PP i PSOE, va rebre el vot favorable dels diputats del PSC, que es van desmarcar per primera vegada en la història dels socialistes espanyols.

Homs presenta aquest gest com una resposta al govern espanyol després de la destitució del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, de resultes d’unes declaracions en què avalava la consulta. El govern vol, doncs, que es ratifiqui al parlament ‘de manera molt clara i molt majoritària’ el dret de decidir.

Això, segons Homs, no exclou la validesa de la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener proppassat, que va tenir els vots contraris del PSC –tret de cinc diputats que no van votar– i el vot favorable de CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP.

De seguida que sigui aprovada aquesta nova resolució al parlament, a instància del PSC, es constituirà el Consell Assessor per a la Transició Nacional i s’aprovarà el pacte nacional pel dret de decidir.

El PSC ha anat marcant distància amb el PSOE en relació amb la defensa del dret de decidir. I no únicament en la votació de la setmana passada al congrés, sinó també en la resposta al càstig al fiscal de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. Els socialistes espanyols van justificar la mesura presa pel fiscal general de l’estat, Eduardo Torres Dulce, d’obrir el procediment per expulsar Rodríguez Sol. En canvi, el PSC va respondre ahir amb contundència contra la mesura de Torres Dulce. ‘En una democràcia realment avançada aquesta mena d’accions no hi tenen cabuda’, va afirmar el diputat socialista Ferran Pedret. Es va manifestar sorprès de l’actitud del fiscal general de l’estat i va recordar que Rodríguez Sol només s’havia mostrat partidari d’una consulta sempre que es fes dins del marc legal. ‘Això no hauria d’implicar una destitució.’

El parlament s’afanya a enllestir la llei de consultes

La ponència conjunta de la llei de consultes es va constituir ahir, amb la voluntat de reprendre la tramitació del text a partir del punt on va quedar la legislatura passada. Els grups volen accelerar la tramitació i, de fet, CiU, ERC, ICV-EUiA i PSC són partidaris de tancar la ponència la setmana que ve per encarar el debat de les esmenes en comissió. PP i C’s, en canvi, van reclamar que la ponència no assumís el text de l’anterior legislatura i es tornés a començar de zero. Els populars van amenaçar de no participar en la tramitació de la llei si només serveix per a avalar les propostes que CiU i ERC ja han consensuat. ‘És una presa de pèl’, ha afirmat Millo.

Tant CiU, com ERC, ICV-EUiA i PSC van acceptar d’accelerar els terminis per començar el tràmit de la llei de consultes. Tots quatre grups han acceptar de recuperar el projecte de llei que va presentar el govern la legislatura passada, amb les esmenes que es van introduir durant la tramitació en comissió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any