El PSOE justifica el càstig al fiscal de Catalunya per dir que es pot fer una consulta

  • 'Cal exigir-li un grau superior de prudència', diu Valenciano · Rodríguez Sol va dir que 'al poble cal donar-li la possibilitat d'expressar què vol'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.03.2013 - 10:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSOE ha evitat avui criticae la decisió del fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, de cessar el fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, només per dir que es podria arribar a fer una consulta legal a Catalunya. La vice-secretària general dels socialistes espanyols, Elena Valenciano, ha declarat: ‘És millor que els fiscals i jutges es pronunciïn mitjançant els seus escrits i sentències’. I ha afegit que, per més que puguin dir ‘el que els sembli perquè hi ha llibertat d’expressió’ les declaracions de Rodríguez Sol arribaven en mal moment.

‘En un moment tan difícil de la relació entre Catalunya i Espanya a persones amb aquesta responsabilitat tan important cal exigir un grau superior de prudència’, ha dit Valenciano.

En declaracions al programa ‘Espejo Público’ d’Antena 3, Valenciano no ha volgut equiparar els plantejaments que va fer Rodríguez Sol amb els del fiscal general de l’estat, que s’ha pronunciat en diverses ocasions sobre la situació a Catalunya. Segons la número dos del PSOE, el fiscal general de l’estat sempre ha parlat ‘amb prudència’.

També ha recordat que el PSOE no està d’acord amb la possibilitat que es consulti al poble de Catalunya sobre la independència perquè considera que “els qui han de decidir sobre el que passa amb Catalunya són tots els espanyols” i “per consultar sobre una part del tot s’ha de preguntar al tot”. ‘Segons la constitució no es pot consultar sobre la independència de Catalunya’.

El càstig a Rodríguez Sol

Torres-Dulce va signar ahir un decret per començar els tràmits de destitució de Martín Rodríguez Sol, que va dir que la consulta sobre la independència es podria fer. Torres-Dulce força, així, l’obertura d’un expedient a Rodríguez Sol, cosa que obliga el consell fiscal a reunir-se per pronunciar-s’hi. En definitiva, l’estat persegueix el fiscal català per haver defensat el dret de decidir dins la legalitat. A Catalunya, ahir es van expressar amb indignació el president Mas, la vice-presidenta Ortega i la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

En un comunicat, Torres-Dulce esmenta l’article de l’estatut orgànic del ministeri fiscal que preveu que el govern de l’estat pugui destituir els fiscals, amb una audiència prèvia del consell fiscal i de l’interessat. Ben aviat, Martínez Sol serà citat i el consell fiscal en serà informat i emetrà un dictamen sobre l’expedient.

Les declaracions de Rodríguez Sol

Rodríguez Sol va dir que veia legítim que Catalunya aspirés a consultar els ciutadans sobre el futur polític. En una entrevista a Europa Press va dir que, en vista de la previsible negativa de Madrid sobre un referèndum d’independència hi havia ‘més alternatives, i una era utilitzar la llei de consultes amb preguntes d’un altre estil, cosa que permetia de jugar’.

Segons el fiscal, hi ha un marc legal molt concret i, alhora, cal intentar connectar-lo amb una ‘realitat social d’una part important de la població de Catalunya que creu que és millor per a Catalunya un model diferent’ de l’actual. ‘Si no hi ha solució a Madrid, cal veure quin àmbit de competències ens queda i què es pot fer a través d’una llei de consultes’, va dir. I va reblar: ‘Al poble cal donar-li la possibilitat d’expressar què vol; en general, a qualsevol poble.’

El fiscal va fer un símil amb el viatge d’Ulisses i el procés català: ‘Ara mateix, els bitllets del viatge a Ítaca els poden tenir a Madrid, i ens podem trobar que la posició de Madrid no sigui gaire favorable als creuers.’

Per aquesta raó va demanar de ser realista i d’entendre que el marc legal no preveu la possibilitat d’un referèndum sobre la independència, tot i que sí que es podria fer legalment amb una modificació legislativa que depèn del govern espanyol. ‘Jo crec que al final els legisladors han de ser conscients que legislen per als ciutadans i han de buscar el bé comú de tots i veure si la unitat ens enforteix o pot portar a fer-nos més febles’, va dir.

Sobre una reforma de la constitució en aquesta qüestió, va dir: ‘Totes les lleis es poden modificar i cal valorar si la norma encara respon a una realitat social com l’any 78 o si hi ha una realitat diferent, plural, que n’aconsellaria una modificació.’

‘Tornem a l’època del NO-DO’

El president de la Generalitat, Artur Mas, va acusar ahir l’estat de tenir ‘poc sentit democràtic’ per haver obert l’expedient al fiscal superior de Catalunya. ‘En aquest país pot arribar a passar que un general amenaci directament de fer intervenir l’exèrcit i no passi absolutament res, no se li obri cap expedient clar; i, en canvi, que un fiscal superior, simplement per haver dit que un poble té dret d’expressar-se dins la legalitat li obrin un expedient que pot acabar en destitució’, es va queixar Mas. I va demanar, encara, ‘quin pecat’ havia comès Rodríguez Sol.

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va dir: ‘Això ens retorna a l’època del NO-DO.’ ‘Fins quan l’època en blanc i negre?’, es va preguntar en una piulada a Twitter. Per Ortega, l’actuació d’Eduardo Torres-Dulce és ‘l’enèsima mostra d’actitud bel·ligerant i radical que arriba de Madrid envers el sentiment catalanista’.

El que ha anunciat el Fiscal General de l’Estat envers el de Catalunya ens retorna a l’època del NODO… Fins quan l’epoca en blanc i negre?

— Joana Ortega (@joanaortega) 4 de març de 2013

(1/2) L’actuació del fiscal general és enèsima mostra d’actitud bel·ligerant i radical envers el sentiment catalanista que arriba de Madrid

— Joana Ortega (@joanaortega) 4 de març de 2013

(2/2) Fins i tot les propostes més moderades i legalistes es tallen d’arrel. Així no podem anar bé

— Joana Ortega (@joanaortega) 4 de març de 2013

 

Ortega va lamentar que ‘fins i tot les propostes més moderades i legalistes’ es tallessin de soca-rel. ‘Així no podem anar bé’, va sentenciar a Twitter. I va afegir, encara: ‘Si callen les veus més properes al govern central que volen vehicular el sentiment nacional des d’opcions més moderades, no hi haurà espai per la radicalitat.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any