Torna a córrer la brama que el rei d’Espanya cobra comissió pel petroli àrab

  • Ha va comentar ahir un l'ex-dirigent del PP Jorge Vestrynge · Altres personatges coneixedors de la monarquia ho havien dit abans

VilaWeb
Redacció
19.02.2013 - 14:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-regidor d’EU a l’ajuntament de Palma Eberhard Grosske s’ha fet ressò en el seu bloc d’unes declaracions que va fer ahir l’ex-dirigent del PP Jorge Vestrynge a la televisió 13TV. Vestrynge va dir que el rei d’Espanya s’enduia una picossada per cada barril de petroli importat des de l’Aràbia Saudita. El fet que Grosske hagi recollit aquest comentari en el seu bloc ha fet que es dispari a Twitter novament un rumor que altres vegades s’ha fet públic.

En aquest sentit, quan a final del 2011 es van fer públics per primer cop els comptes de la casa reial espanyola el periodista Jaime Peñafiel, expert en monarquies europees, va recordar que Juan Carlos ‘ha acumulat una petita fortuna’. Sobre el rei d’Espanya deia: ‘En l’època de Franco, quan hi va haver la crisi del petroli del 73, li van demanar que intercedís amb el sobirà de l’Aràbia Saudita, gràcies a la bona relació que tenien. Ho va fer, el problema es va solucionar, i es va garantir el subministrament de petroli a Espanya.’

I això, a canvi de què? Peñafiel ho explicava: ‘A canvi, se li va autoritzar de cobrar uns cèntims per cada barril de petroli que s’importava des d’Aràbia Saudita. Això no li va treure pas Suárez més tard, i són molts diners’.

No és l’única referència a aquest fet. El periodista Jesús Cacho parlava en el llibre ‘El negocio de la libertad’ de les vies de finançament personal del rei. ‘Una de les primeres formes que se saben fou el petroli, les comissions del cru que importava Espanya per cobrir les necessitats d’energia. Tan bon punt va ocupar Juan Carlos I el tron després de la mort del dictador, Manuel Prado y Colón de Carvajal, l’home de confiança del rei, es va dedicar a remetre diverses missives reials a uns quants monarques, especialment del món àrab, per demanar-los diners en nom del rei d’Espanya’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any