El congrés espanyol refusa de prohibir el ‘fracking’

  • Finalment CiU va votar contra la moció i el PNB es va abstenir

VilaWeb
Redacció
15.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del congrés espanyol va refusar ahir la moció d’Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) que proposava de prohibir la tècnica d’extracció de gasos coneguda per fractura hidràulica o ‘fracking‘, en territori de l’estat espanyol. Els partits que hi van votar contra foren el PP, CiU i UPyD. El PNB, en canvi, que havia insinuat que també hi votaria contra, finalment es va abstenir, juntament amb Unión del Pueblo Navarro i Foro Asturias. La resta de partits van donar suport a la moció.

El text demanava al govern espanyol d’aprovar, en un termini màxim de tres mesos, un projecte de llei que prohibís la fracturació hidràulica i que obligués a suspendre totes les activitats en curs de prospecció, exploració, investigació i explotació d’hidrocarburs que utilitzin aquesta tècnica.

La moció també proposava un canvi de model energètic basat en les fonts renovables i netes i en l’estalvi i l’eficiència, ‘en lloc de dedicar els esforços a prolongar la dependència dels combustibles fòssils’.

Guerra de països

Per justificar el vot contrari, tant el PP com UPyD van dir que no es podia prohibir la investigació de noves formes d’energia d’una manera generalitzada. La plataforma Shale Gas España, que representa la indústria energètica que promou el ‘fracking’, es va alegrar de la decisió final del congrés. La portaveu, Mónica Cristina, va assegurar que cada vegada més països es decidien a investigar el potencial del ‘fracking’, entre els quals el Regne Unit, Dinamarca, Romania, Lituània, Suècia, Ucraïna i Polònia.

La declaració de Cristina fou interpretada com una resposta als diputats defensors de la moció, que tant ahir com abans-d’ahir havien volgut recordar que en alguns països la fracturació hidràulica ja era prohibida, com és el cas del Canadà, França i Irlanda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any