Més de 300 persones al concert de presentació de ‘Som Països Catalans’

  • Els impulsors de la campanya reclamen "reconstruir la nació" de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.02.2013 - 19:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El teatre de Petra es va quedar petit ahir dissabte per acollir més de 340 persones en un concert organitzat per la recentment creada plataforma ‘Som Països Catalans’, els impulsors de la qual pretenen reivindicar la “unitat de la nació”, en especial a través de la cultura. El públic va gaudir de les actuacions d’artistes compromesos amb la causa, com l’algaidí Biel Majoral, tot un clàssic, però també de joves promeses de la cançó catalana, representada per Cesk Freixas, Pau Alabajos, Andreu Valor, Meritxell Gené, Josep Romeu i Jordi Montañez. L’espectacle s’arrodoní amb les gloses sempre actualitzades de Macià Ferrer i Maribel Servera. Pels organitzadors, la crisi del model polític, econòmic, social i territorial actual situa la nació catalana “en una important cruïlla que ens podria fer perdre definitivament l’opció d’esdevenir un país lliure i complet”

Encetaren l’acte les gloses de Macià Ferrer i Maribel Servera, dos dels millors artistes de cant improvisat del país. Ferrer i Servera feren esment als sobres del cas ‘Bárcenas’ a banda de rimar versos més reivindicatius.

A continuació, fou el torn de ‘La cançó necessària’, títol que donaren els organitzadors a l’espectacle format pels sis cantautors Cesk Freixas, Pau Alabajos, Meritxell Gené, Andreu Valor, Josep Romeu i Jordi Montañez, que amb les seves guitarres i acordió, en el cas de Gené, feren cançons pròpies i musicaren poemes de diversos autors com Ovidi Montllor. La veu de Meritxell Gené sonà especialment bé en el teatre petrer. Malgrat les actuacions foren individuals, finalment els cinc cantautors i la cantautora es reuniren per fer algún tema conjunt com el clàssic ‘L’estaca’ de Lluís Llach.

Pel final de la vetllada es reservà l’actuació de Biel Majoral i Delfí Mulet, que interpretaren temes indispensables del folk mallorquí com ‘Jo sóc català’ o ‘Sa Porrassa’. Sens dubte, el final del concert fou el moment més àlgid de la nit, quan un públic entregat es posà en peu per a fer mamballetes i cridar lemes a favor de la independència.

La lectura del manifest fundacional, que va córrer a càrrec de dues membres de les entitats Arran i Pla de Mallorca en marxa, va posar en valor la realitat “tossuda” dels Països Catalans que es mostra 350 anys després “com un fet que la política s’obstina a negar i combatre” quan es tracta, en realitat, de un país “divers, plural i amb un gran potencial”.  “La llengua, la cultura popular i l’economia” són per als impulsors de la iniciativa només alguns dels factors que actualitzen “el fet nacional”.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any