Un amarg cafè amb llet

  • La revista local Cafèambllet va accedir a un informe on es referien irregularitats en hospitals públics i ho va difondre a Internet.

VilaWeb
VilaWeb
Alba Martínez i Aleix Mercader
10.01.2013 - 12:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot plegat va començar fa més de dos anys. La Marta Sibina i l’Albano Dante, directors i únics treballadors de la revista Cafèambllet, comencen a investigar la sanitat pública catalana a partir de les retallades que està aplicant el Govern de la Generalitat. Tenen la sospita que els ajustos no s’efectuen de forma transversal, sinó que tan sols afecten als treballadors i no als alts càrrecs.

Malgrat picar a totes les portes i fer desenes de preguntes als gestors de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva –entitat que engloba els hospitals de Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes i Calella–, no van trencar l’ambient d’opacitat que envolta la gestió dels centres de salut.

Projecció digital

Fins aleshores, Cafèambllet s’havia dedicat a assumptes d’interès local. El seu àmbit de difusió es limita als municipis arreu de la comarca de La Selva i El Maresme. D’altra banda, compten amb un pressupost reduït –la revista es finança exclusivament amb els anunciants de la zona– que fa difícil incrementar l’abast de la publicació.

Però la situació va canviar radicalment amb l’aparició de l’“informe Crespo”. El document porta el nom de l’exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo. Va ser elaborat per la Intervenció General de la Generalitat, però la Sindicatura de Comptes va decidir no fer-lo públic.

Aquest informe, del qual també en va fer un ampli seguiment el diari EL PAÍS, va posar la revista en coneixement d’un públic més ampli, fins al punt que la Marta i l’Albano van ser entrevistats per la televisió pública finlandesa. A aquest ressò internacional hi ha ajudat la difusió d’un seguit de vídeos a Youtube que exposen de forma didàctica el que ells anomenen “el major robatori de la història de Catalunya” (Part I; Part II).

Denunciats i condemnats

Josep Maria Via, assessor de sanitat del president Mas, va denunciar a Cafèambllet per una frase pronunciada al segon d’aquests vídeos. El judici s’ha resolt amb la condemna d’una multa de 10.000 euros que els editors de Cafèambllet han de satisfer al senyor Via. Aquest pretén donar els diners a una fundació sense ànim de lucre.

La condemna ha merescut el comentari de nombrosos mitjans de comunicació, inclosos el Washington Post. D’altra banda, Reporters sense Fronteres ha rebutjat en un comunicat la sentència per considerar que atempta contra la llibertat d’expressió. Aquest és un dels únics tres comunicats que l’associació ha fet sobre Espanya en tot el 2012.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any