En Dídac torna del Brasil: ‘Massa patiment, massa plors i massa sang i incomprensió’

  • El jove de Barberà del Vallès que ha conviscut amb els indígenes guaraní-kaiowà explica que hi comença a haver pressió internacional

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa dues setmanes en Dídac, un jove de Barberà del Vallès, se’n va anar cap a l’estat de Mato Grosso do Sul, al Brasil, per ajudar, acompanyant una comissió d’observadors internacionals, la comunitat indígena guaraní-kaiowà a recuperar les seves terres. Un vídeo a la xarxa va ajudar a difondre el conflicte. ‘Massa patiment, massa plors i massa sang i incomprensió‘. Són les primeres paraules d’en Dídac, escrites a Facebook, un cop acabada la missió. Ara vola cap a Bolívia, sa i estalvi.

En Dídac i la comunitat d’observadors internacionals que acompanyaven els indígenes fins el 5 de gener corrien perill de mort, però avui, mitjançant s’ha sabut que en Dídac estava bé i que arribaria aviat a Bolívia. Així ho han explicat amics seus a VilaWeb. Confia que la seva estada entre els indígenes Guaraní-Kaoiwà servirà per explicar la situació d’indefensió que pateixen.

En els primers escrits que ha adreçat als seus amics asseguar que la pressió internacional comença a arribar a Brasil. ‘Els guaraní kaiowà han pogut sentir la vostra força i ara se senten més forts. La lluita continua, plena de llàgrimes, sang i somriures. Mare de Déu. Quines persones tan boniques. Marxo. Gràcies de tot cor, en nom meu, i de part dels kaiowà’, ha explicat.

En Dídac també ha informat als seus que el dia 18 hi ha una manifestació davant el consolat del Brasil a Barcelona i que la campanya catalana ha arribat a la web del comitè internacional. 

L’espoliació dels guaraní-kaiowà

La comunitat indígena guaraní-kaiowà és una de les més nombroses del Brasil. Només a l’estat de Mato Grosso do Sul n’hi ha 30.000. Ara, aquests darrers decennis els terratinents els han anat foragitant d’aquestes terres, unes de les més rendibles del país pel creixement de la indústria agrària i els biocombustibles.

Fa un parell de mesos, arran d’una nova amenaça de desallotjament, una comunitat guaraní va publicar una carta oberta demanant ajut internacional. Hi va haver manifestacions i protestes als carrers, i un tribunal de São Paulo va suspendre l’ordre de desallotjament.

Però el retorn dels guaraní-kaiowà a casa seva és rebut amb trets per part dels paramilitars contractats pels terratinents. Molts són assassinats i molts altres se suïciden. El crit d’ajut ha estat respost ara amb aquesta comissió d’observadors internacionals, que els acompanyaven en el retorn a les seves terres.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any