La mort de la infermera que va atendre una trucada falsa d’Isabel II reobre el debat sobre els abusos de la premsa

  • El govern britànic rumia sobre la necessitat de canviar la llei de premsa · Els locutors de la ràdio australiana que van enganyar la infermera tanquen els comptes de Twitter i l'emissora rep milers de missatges d'indignació

VilaWeb
Redacció
07.12.2012 - 23:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En ple debat sobre la necessitat de modificar la llei per evitar abusos de la premsa, el govern britànic s’ha trobat de cop amb un nou i inesperat cas, especialment tràgic, d’intromissió periodística, que ha commogut el món sencer. Una de les dues infermeres que va atendre la trucada d’una ràdio australiana fent-se passar per la reina Isabel II, ha estat trobada morta. Tot apunta que s’ha suïcidat. En la trucada, feta dimarts al matí i que la ràdio australiana 2Day FM va emetre íntegrament (transcripció), Jacintha Saldanha donava detalls privats de l’estat de Kate, néta de la reina, que havia ingressat a l’hospital amb vòmits per causa de l’embaràs. De fet, l’hospital es va veure envoltat en poques hores d’equips de televisió i de tota mena de mitjans de comunicació que cercaven com fos informació sobre l’estat de Kate, amb connexions periòdiques en directe.

Saldanha, mare de dos fills, no va poder suportar la pressió de saber que havia estat enganyada i que havia revelat secrets d’estat de manera pública. Divendres al matí va ser trobada morta a casa seva. Tot i que les causes de la mort encara estant essent investigades, gairebé tothom dóna per fet que va decidir suïcidar-se. Tant l’hospital com la família reial britànica han lamentat la seva mort i han assegurat que en cap moment no van emprendre cap mesura contra ella.

Totes mirades inquisidores s’han dirigit a la ràdio australiana 2Day FM, una emissora marcada històricament per la controvèrsia i els enganys telefònics. A més, divendres no va reaccionar fins a les 18.30 de la tarda (hora londinenca), emetent comunicat en què lamentava la mort i assegurava que els dos locutors autors de la broma no tornarien a sortir en antena. Amb tot, la pàgina de l’emissora s’ha omplert de missatges d’indignació i d’acusacions. Els dos locutors que es van fer passar per Isabel II i pel príncep Carles han tancat de seguida els seus comptes de Twitter. L’emissora pertany al grup mediàtic Southern Cross Austereo, un dels més grans d’Austràlia, capaç d’arribar al 95% de la població del país.

El conseller delegat de l’hospital Rei Eduard VII, on treballava Saldanha i on sol acudir la família reial, ha dit que estudiarà si emprèn mesures legals, perquè segons els serveis jurídics de l’hospital ‘la trucada podria haver violat la llei’.

Sigui com sigui, el cas posa novament sobre la taula el debat sobre l’ètica periodística. Per què va decidir emetre la trucada l’emissora australiana? Fins a quin punt és lícit suplantar la identitat per obtenir informació secreta? Molts mitjans britànics han recordat avui el cas del comediant Pierre Brassard que l’any 1995 va aconseguir parlar amb la reina Isabel II fent-se passar pel primer ministre del Canadà, que aleshores era Jean Chrétein. En la trucada va aconseguir que la reina es comprometés a fer una declaració en favor de la unitat del Canadà en ple debat sobiranista al Quebec.

De casos, n’hi ha molts més. Però que hagin acabat amb tragèdia n’hi ha ben pocs. I Jacintha Saldanha no era la reina, sinó una pobra infermera que atenia les trucades de l’hospital a la matinada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any