Mas crida a decidir sobre el futur de Catalunya sense por ni amenaces

  • Signa el decret de convocatòria d'eleccions parlamentàries remarcant que s'entra en una nova etapa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.10.2012 - 13:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat el decret de dissolució del Parlament de Catalunya i de convocatòria d’eleccions per al 25 de novembre. Mas ha comparegut al Palau de la Generalitat, on ha insistit a demanar als ciutadans que votin i que decideixin sense por ni amenaces: ‘Catalunya s’haurà de pronunciar sobre el seu futur com a país i com a nació’. I ha remarcat la necessitat de bastir ‘majories molt sòlides’, perquè així ‘tot és possible’.

‘Som davant d’una gran decisió: Catalunya ha de tancar una etapa i obrir una de nova’, ha dit Artur Mas. ‘S’ha de decidir quin govern haurà de pilotar aquest procés i seguir esforçar-nos en la superació de la crisi i el manteniment línies bàsiques de l’estat del benestar. Catalunya genera prou recursos per mantenir estat de benestar actual’.

Mas considera que les eleccions del 25 de novembre són un primer estadi d’aquesta nova etapa. Convençut que la participació serà alta, fa aquesta crida: ‘Que es voti sense por i en llibertat. Que els ciutadans s’acostumin a votar sense por perquè el futur és més que mai en les mans dels set milions i mig de catalans’.

Mas ha confirmat que té la intenció de tirar endavant la llei de consultes, ‘si nosaltres som elegits amb la majoria rotunda’.

I també ha parlat dels temors d’alguns empresaris sobre un procés d’independència. ‘Parlo amb molta gent i organitzacions. Aquests processos no s’han d’instal·lar en termes de por. Som en un club que té molta més tradició democràtica que no Espanya. Estem en el procés de construcció de majories sòlides. Ningú ha de tenir por d’això. No s’ha de tenir por de la democràcia i de les majories. Demano que l’estat espanyol també reaccioni de forma democràtica i madura’.

Com fer la consulta

‘Hem de veure per quines vies podem fer una consulta sobre el futur de Catalunya. Podem tenir unes primeres impressions de les conseqüències que pot tenir aquesta decisió. Però caldrà acabar-ho d’estudiar i això tindrà efectes sobre la pregunta a fer i la decisió que hem de prendre’, ha dit Mas.

I també inscriu la lle electoral catalana en el si d’un estat propi. ‘Si Catalunya esdevé un estat no tindrem més remei que fer una llei electoral. De moment funcionem amb la llei que existeix a l’estat espanyol. És difícil que es pugui fer en la legislatura vinent si no l’hem aconseguit fer en els trenta anys que hem passat. Tot això ho decidirà el pròxim parlament.’

La transcendència i el futur dins la UE

‘Mai com ara unes eleccions a Catalunya havien tingut la importància que tenen per la comunitat internacional. Ens està observant molta gent i gent que pot prendre decisions en un futur sobre coses que ens afectaran a nosaltres’. I Mas també ha parlat de la possibilitat que Catalunya romangui dins de la UE en cas de tenir un estat propi. ‘A dins de la UE no hi ha precedents d’un procés com el que farem. Farem un procés evolutiu natural d’una nació que tindrà els instruments que tenen totes les altres nacions normals del món.’

I s’ha referit a les declaracions de la vice-presidenta de la Comissió, Viviane Reding, negant que Catalunya resti fora de la UE, si es fa independent. ‘La CE diu que enlloc està escrit que un nou estat quedarà fora de la UE, això és el que ha dit la senyora Reding. La UE ha de fer la seva reflexió sobre què farà quan arribi el cas de Catalunya i d’Escòcia’

El decret de convocatòria electoral entrarà en vigor demà, quan es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Entrevista de TV3

Mas també té avui a l’agenda l’entrevista que li farà a les 21.50 el periodista Xavier Bosch a TV3. En una edició especial del programa Àgora, s’hi parlarà tant del nou rumb sobiranista que ha emprès Catalunya, sobretot des de la Diada, com de la breu legislatura, marcada per la crisi i la política de retallades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any