‘Barcelona 1957. Leopoldo Pomés’

  • Coincidint amb la Mercè, s'acaba d'inaugurar l'exposició de fotografies de Leopoldo Pomés 'Barcelona 1957', a la Fundació Foto Colectania. Una mirada sobre la ciutat de finals dels anys cinquanta, encara tan grisa, tan aixefada pel franquisme.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
24.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conjunt de les vuitanta fotografies que composen la mostra ‘Barcelona 1957. Leopoldo Pomés‘ a la Fundació Foto Colectània provenen d’un vell projecte que l’editor Carlos Barral va encarregar a un jove Pomés de vint-i-sis anys: un llibre fotogràfic sobre Barcelona. El treball del fotògraf, lluny de ser d’aparador, tenia la intenció de retratar la Barcelona de finals dels anys cinquanta en la seva totalitat. Durant un any, Pomés es va patejar els barris i els suburbis capturant l’atmósfera de cada racó. Quan va lliurar el material, el departament comercial va dir que el llibre no funcionaria, que Pomés no havia retratat parcs ni una Barcelona amable, i el projecte es va paralitzar. La majoria de fotografies que s’exposen són inèdites, només una vintena d’han mostrat abans.

Els responsables de l’exposició recorden que l’any 1954 es va publicar ‘Barcelona’ de Francesc Català-Roca, el primer llibre de fotografies dedicat íntegrament a una ciutat. Temps després, el 1964, es va publica ‘Barcelona. Blanc i negre’ de Xavier Miserachs, amb text de Josep M. Espinàs i pròleg de Pere Quart. En aquest sentit, el crític d’art Juan Manuel Bonet considera les fotografies de Pomés de la Barcelona de 1957 com la baula necessària per entendre el salt entre Català-Roca i Miserachs. Aquesta sèrie de fotografies de Leopoldo Pomès també obliga a replantejar-se la mirada sobre el fotògraf, més enllà de la seva vessant publicitària i més vinculada a les tendències més frívoles, de moda, i mirar-lo com un fotògraf universal, que explora l’atmosfera d’una ciutat des d’una visió personal i subjectiva.

També s’ha editat un ‘fotollibre’. L’exposició serà a la Fundació Foto Colectània fins el 26 de gener del 2013.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any