Tremosa: ‘Mas tindrà tota la legitimitat per a avançar eleccions, si torna amb les mans buides’

  • Per l'eurodiputat de CiU, la manifestació pot 'accelerar els processos'

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
13.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, l’èxit de la manifestació de la Diada ha sorprès relativament a Brussel·les, perquè ja hi havia una consciència de l’impacte que havia tingut la retallada de l’estatut. Això sí, el clam independentista pot fer que s’accelerin alguns processos, i que el president de la Generalitat, Artur Mas, si torna amb les mans buides el dia 20 de la reunió amb Rajoy, tingui tota la legitimitat per a avançar les eleccions.

—Ha sorprès a Brussel·les l’èxit de la manifestació?
—No gaire, perquè la retallada de l’estatut ja fou un gran impacte: que un TC caducat i polititzat escapcés competències fonamentals d’un text votat en referèndum pel poble de Catalunya i aprovat pel congrés espanyol i pel parlament queia fora d’un sistema mínimament democràtic. Tothom em demana què posarà CDC al programa electoral a les pròximes eleccions. Això serà sagrat, serà un compromís sagrat; serà el mandat democràtic. I em diuen que els avisem quan el parlament voti alguna cosa.

—Hi ha hagut intents intoxicadors sobre la sortida de la UE en cas d’independència…
—És normal. Espanya es defensa i té molta tradició diplomàtica, i molts diplomàtics amb carrera, que fa molts anys que hi són. I no és res comparat amb el que vindrà més endavant. Però, si mai Catalunya i el seu parlament fessin un pronunciament clar amb un gran aval democràtic i de forma pacífica, això serà dat i beneït. La feina encara s’ha de fer a casa.

—Es comença a accelerar tot?
—Els espanyols s’han anticipat, avançant les eleccions basques i gallegues. Què descompten? Un possible rescat d’Espanya després de les eleccions als EUA, abans que Grècia peti, i preveient que al març hi haurà una pitjor situació econòmica i social. Intenten minimitzat la pèrdua de vots del PSOE i del PP al País Basc. Ara potser en trauran un 30% o un 35%; al març, potser un 25%. I de pas s’anticipen a qualsevol iniciativa que pugui prendre Artur Mas.

—I què canvia la manifestació?
—Accelera processos i deixa sense arguments els partidaris de la via lenta, d’intentar allargar la legislatura, d’arribar a un acord… L’efecte emocional és molt gran i a Madrid no es veu voluntat d’arreglar res… La manifestació és prou contundent perquè el president Mas, si torna de Madrid el dia 20 amb les mans buides i creu que ha d’anticipar eleccions tingui tota la legitimitat per a fer-ho. Dimarts ningú no va cridar pacte fiscal. No vols córrer ni massa ni massa poc, i tampoc no hi ha un manual de secessió.

—A Escòcia en comencen a fer un.
—Sí, allà van més avançats. Perquè ja hi van fer unes eleccions, amb l’SNP dient que faria un referèndum, i ara l’hauran de fer. I fa molt que van marcant un horitzó i un compromís. I l’electorat del poble d’Escòcia ho ha donat per bo, i Escòcia és més madura que nosaltres. Convergència ha anat a unes eleccions amb el compromís de concert econòmic, i això va culminar al juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any