La gran cantant mexicana Chavela Vargas és morta

VilaWeb
Redacció
05.08.2012 - 20:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cantant mexicana Chavela Vargas s’ha diumenge mort a noranta-tres anys a l’Hospital Inovamed de la ciutat de Cuernavaca (Mèxic). Feia vuit dies que hi era ingressada amb greus afeccions en uns quants òrgans i finalment es va morir ahir a les 13.00 hores. Isabel Vargas Lizano havia nascut a Costa Rica el 17 d’abril de 1919 i va arribar ja d’adolescent a Mèxic, on va obtenir la nacionalitat. Amb la seva particular veu va saber seduir el públic mexicà, país on es va convertir en tota institució, però també va saltar tota mena de fronteres geogràfiques i socials.

De personalitat dominant, franca i optimista, sempre va reconèixer el seu alcoholisme. Tampoc no va amagar mai els seus amors amb dones, com amb la pintora Frida Kahlo.

El seu primer disc es va publicar quan ja superava els quaranta anys, però des de llavors en va fer fins a vuitanta, malgrat una aturada des del final de la dècada de 1970 fins el 1991, quan va reactivar la vida professional.

Chavela Vargas va ser amiga de personalitats com Picasso, Carlos Fuentes, Diego Rivera i Carlos Monsiváis. En la seva veu, va donar a conèixer cançons com ‘Macorina’, ‘No sufras más’, ‘María tepozteca’, ‘Piensa en mí’, ‘Paloma negra’, ‘Fallaste corazón’, ‘Qué bonito amor’ i ‘Un mundo raro’.

El mes d’abril, la cantant va presentar ‘La Luna Grande’, l’últim disc on recordava al poeta Federico García Lorca interpretant els seus textos amb l’acompanyament d’algunes de les seves músiques més conegudes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any