Rajoy eleva a 102.000 milions les retallades fins al 2014

  • El president espanyol, sobre el rescat: 'No he pres cap decisió'

VilaWeb
Redacció
04.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pla pressupostari 2012-2014 que el govern espanyol ha enviat a Brussel·les inclou una retallada superior a l’anunciada fa uns dies, i l’eleva fins per sobre dels 100.000 milions d’euros. El govern de Rajoy preveu una retallada de 13.118 milions per al 2012; de 39.000 milions el 2013; i 50.100 milions el 2014; de manera que la retallada total –com a contrapartida a la relaxació dels objectius de dèficit– és de 102.149 milions en tres anys. 

La reforma de l’administració local preveu un estalvi de 3.500 milions d’euros el 2013 i de 5.500 milions l’any següent. I també preveu una nova retallada a les comunitats autònomes: de 6.887 milions el 2013, i de 12.867 el 2014. En aquesta partida s’inclouen les mesures acordades en matèria de sanitat i educació.   

Un augment de la retallada que el president espanyol, Mariano Rajoy, no va ni mencionar ahir durant la seva compareixença després del consell de ministres, on va fer balanç de la legislatura. Tampoc no va voler aclarir si demanarà el rescat europeu, tal com va instar-lo ahir el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi.

Rajoy, doncs, ha tornat la pilota a Draghi i ha dit que el govern espanyol encara no ha pres cap decisió al respecte i no decidirà si demana el rescat fins que el BCE no especifiqui les mesures extraordinàries que preveu aplicar. ‘Faré el que convengui a l’interès general dels espanyols’, ha dit.

Rajoy va destacar que Draghi digués que són inacceptables els diferencials que hi ha a Europa i que estava disposat a intervenir, cosa que abans no deia o s’hi negava. També va anunciar que havia enviat una carta al president del Consell europeu, Herman van Rompuy, i al de la Comissió europea, José Manuel Durao Barroso, on urgeix la Unió Europea a debatre a l’octubre i a aprovar al desembre mesures com la creació d’un sistema únic de supervisió, la capitalització directa dels bancs i que es faci un desplegament eficient dels mecanismes de finançament. També inclou, va dir, una proposta seva sobre la unió bancària i fiscal.

La compareixença es va centrar en la situació econòmica, la principal preocupació de l’executiu. Va dir que Espanya deu a fora 900.000 milions d’euros: ‘Durant molt temps hem viscut demanant crèdit i gastant més del que ingressem. Hem viscut massa del crèdit. Ara cal refinançar-lo, que és molt difícil, o demanar-lo prestat, amb interessos molt alts’.

Va exposar, després, les cinc línies d’actuació en política econòmica del govern: corregir el dèficit, fer reformes internes i també al conjunt de la UE, resoldre els problemes de liquiditat i finançament de l’economia espanyola, i treballar pel futur de la zona euro.

Va insistir a defensar, per sortir de la crisi, la necessitat de la política de retallades i de reformes que el govern espanyol ja ha posat en marxa aquests últims mesos.


Editorial de Vicent Partal: Rajoy ha perdut la partida i intervindran Espanya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any