Puig, Morera i Sanz reivindiquen un possible govern de l’esquerra valenciana

  • El debat de Valencians pel Canvi constata més punts de coincidència que no de discrepància entre les tres forces

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.06.2012 - 20:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Convocats pel col·lectiu Valencians pel Canvi, els tres líders de l’esquerra valenciana, Ximo Puig (PSPV-PSOE), Enric Morera (Compromís) i Marga Sanz (Esquerra Unida del País Valencià), han dialogat a València sobre la possibilitat d’un govern d’esquerra al País Valencià.

Moderats per Joan Romero, tots tres dirigents es van mostrat d’acord en que és possible i necessari un govern de l’esquerra al País Valencià. Morera i Sanz van coincidir en usar l’expressió ‘emergència’ per a retratar l’actual situació valenciana. Per la seva banda, Ximo Puig, en la primera intervenció, va sorprendre en afirmar que ‘hem de canviar el model de relació amb Espanya o estem perduts’.

A l’inici del debat també es van posar les discrepàncies sobre la taula quan Morera va demanar a Puig quins errors del passat reconeixia i, en concret, si reconeixia que el PSOE s’havia equivocat fent la reforma exprés de la constitució. Puig no ho va reconèixer de forma explícita però va remarcar que ara el debat passa per posar la política per davant del mercat.

El segon tema de debat va ser la possibilitat d’un govern plural valencià amb la participació de les diferents forces polítiques. En resposta a la pregunta, Enric Morera va dir que el canvi ‘és factible’. Compromís, va dir Morera, ‘vol un canvi’ però cal fer-lo superant ‘la partitocràcia’. En aquest sentit, va remarcar que el Partit Socialista i Compromís ‘partim de models diferents’ pel que fa a les polítiques econòmiques i socials.

Per la seva banda, Marga Sanz va reclamar ‘una convocatòria social’ més àmplia que els tres partits representats en la taula com a condició per guanyar la Generalitat. EUPV es va comprometre a no votar mai o permetre amb el seu vot un govern del PP. En canvi, va dir també que comprometre’s ara a un govern tripartit ‘és prematur per les discrepàncies que tenim i hem tingut’.

Ximo Puig, finalment, va afirmar que imaginar un govern plural de l’esquerra és possible i que cal fer tots els esforços per aconseguir-ho. Va insistir, però, en la pluralitat ‘perquè si no estaríem tots en el mateix partit’. En aquest punt, va remarcar que el problema fonamental és com arribarà el País Valencià al 2015, ja que ‘el que està en qüestió ara mateix és l’autogovern’ i cal dialogar per construir una societat ‘lliure, desvetllada i feliç’.

Finalment el moderador va plantejar quina seria l’agenda d’un hipotètic govern de l’esquerra valenciana i quines serien les mesures que cada força prioritza. Marga Sanz va parlar de ‘generar col·locació, dinamitzar l’economia real i canviar el model de desenvolupament’, però també de regeneració democràtica. Sanz va demanar, concretament, l’encausament dels responsables de l’especulació financera.

El líder del PSPV va parlar de tres eixos programàtics centrals: regeneració democràtica, reconstrucció de l’autogovern valencià i una nova relació del País Valencià amb Espanya i Europa. Puig va demanar la desaparició de les diputacions provincials i la reforma de les institucions valencianes en general. També va defensar el model federal pel que fa a la relació amb Espanya i Europa, i va exigir que es modifiqués el finançament valencià.

Finalment, Enric Morera, en nom de Compromís, va recordar el vell eslògan d”El País Valencià a l’avantguarda d’Ibèria’ demanant la capacitat dels valencians d’obrir camí i va reclamar construir una alternativa, ja que hi ha un denominador comú entre les forces de l’esquerra valenciana.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any