Catalunya i el País Valencià surten al carrer a defensar l’ensenyament públic

  • La comunitat educativa féu vaga ahir contra les retallades d'ensenyament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants van sortir ahir al carrer contra les retallades d’ensenyament, en la jornada de vaga convocada a tots els centres de Catalunya i del País Valencià. A migdia hi va haver una copiosa manifestació a Barcelona, amb milers de participants darrere una pancarta ‘Contra les retallades d’educació’.

També a València desenes de milers de manifestants: docents, alumnes i sindicalistes, van omplir el centre de València contra les retallades d’ensenyament, sota el lema ‘No a les retallades dels serveis públics. Depuració de responsabilitats del Consell’. La marxa va eixir a les sis de la vesprada de la plaça de Sant Agustí i va recórrer el centre de València, amb crits en favor de l’educació ‘pública i de qualitat’ i amb pancartes com ‘Que no et retallen les teues idees’.

Com ja en les convocatòries de vaga d’ensenyament anteriors, un grup d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona va tallar a un quart de nou del matí l’autopista AP-7, a l’altura de Bellaterra, en tots dos sentits.

Aquesta tallada de trànsit no solament va afectar aquesta autopista, sinó també la B-30 i la C-58, que connecta el Vallès Occidental amb Barcelona. Poc abans de les nou del matí es va acabar la protesta i els vehicles van poder tornar a circular, encara que amb retencions importants.

Poc després un miler d’estudiants van tallar la Diagonal de Barcelona i es van manifestar fins a la plaça de Francesc Macià darrere una pancarta ‘Feu negoci amb els nostres drets. L’educació no es ven, es defensa’.

Dades divergents

Sobre el seguiment de la vaga a Catalunya, Irene Rigau, consellera d’Ensenyament, va dir que els centres havien comunicat que un 25,23% del personal docent havia secundat la protesta. En canvi, per CC OO, el seguiment fou del 55%.

Al País Valencià, la Conselleria d’Educació va dir que el seguiment havia estat del 9,5%; ben diversament, el STEPV, sindicat majoritari a l’ensenyament, va dir que als centres públics no universitaris havia estat d’un 65%, i del 80% al conjunt de les universitats valencianes.

Vaga unitària

Totes les instàncies educatives, de les llars d’infants a les post-obligatòries, la universitat, les escoles d’adults i les d’idiomes, van cridar a la vaga. De fet, els organitzadors l’han considerada ‘històrica’, per la magnitud i la unitat.

Segons els sindicats, la nova retallada de la Generalitat de Catalunya significa prescindir de 5.500 docents no universitaris per al curs vinent, i de desenes de llocs de feina dels professors de les altres etapes, a conseqüència de l’augment del nombre d’alumnes per aula i de les hores lectives dels professors, i de la no-cobertura de les substitucions.

A més, el curs vinent també s’apujaran les taxes universitàries, es reduiran les beques, s’estrenarà una matrícula del cicle superior de Formació Professional (FP), les llars d’infants municipals i de la Generalitat seran més cares i les federacions d’associacions de pares i mares no tindran finançament de gestió. A sobre, el salari dels professors es retallarà, els interins no seran contractats per tot el curs escolar i no hi haurà convocatòria d’oposicions.

Al nostre país la vaga fou convocada per Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS), Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC),  Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES), Federació d’Ensenyament de CC OO, Federació d’Ensenyament de CGT, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), FETE-UGT, Sindicat d’Estudiants (SE), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTE-STEs (IAC). Molts d’aquests sindicats integren el Marc Unitari de la Comunitat Educatives (MUCE) i la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP).

Aquesta és la tercera vaga contra les retallades, després de la del 17 de novembre de 2011, convocada per la PUDUP per a protestar l’augment de les taxes universitàries de la Generalitat de Catalunya, i de la vaga general del 29 de març contra la reforma laboral i les retallades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any