La tertúlia proscrita

La ruptura entre CiU i el PP es palesa al parlament i al congrés

  • El PP tomba totes les esmenes del pressupost amb els seus vots i prou · Mas i Sánchez-Camacho intercanvien acusacions i retrets

VilaWeb
Redacció
26.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU va demostrar ahir al Parlament de Catalunya i a Madrid la ruptura amb el PP. Al congrés, va votar contra els pressupostos del govern de Rajoy, tot i la petició del PP perquè hi donés suport. I a la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho van intercanviar-se acusacions i retrets. Del distanciament entre CiU i el PP, palès al parlament, se’n van aprofitar el PSC i ERC per oferir a CiU un canvi d’aliances.

En la sessió de control al president, Artur Mas va topar amb la dirigent del PP, Alícia Sánchez-Camacho; li va retreure que consideres un donatiu les bestretes del govern espanyol a Catalunya. ‘Són els diners dels catalans, administrats a Madrid, però els diners dels catalans’, va recalcar Mas, després de reivindicar que l’executiu espanyol reconegués el deute amb Catalunya. 

I al congrés el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir que l’acord amb el PP ‘era impossible’, perquè el govern espanyol tenia l’obligació de pagar els deutes pendents amb Catalunya. El PP va fer valer la majoria absoluta per tombar les deu esmenes a la totalitat dels pressupostos de l’estat que havia presentat l’oposició.

Una estona abans de la votació, el portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, va acusar el govern espanyol de robar Catalunya. ‘El pressupost [de l’estat] és un robatori. El poder espanyol ens roba. Perquè les factures que paguem se les gasten en joguines de guerra’, va dir Bosch en la intervenció al ple en què es van de votar les esmenes a la totalitat del pressupost espanyol.

‘La gent a Catalunya s’acosta a la insubmissió, molts no paguen peatges, alguns paguen els impostos directament a la Generalitat, alguns ajuntaments es declaren insubmisos fiscals. Que això no ho preveu la llei? Però si vostès són els primers a passar-la per alt!’, va dir Bosch. I també: ‘És greu que en trenta anys el poder espanyol s’hagi quedat un 40% dels impostos dels catalans que no tornen d’on han sortit i a més fomentant acusacions d’insolidaritat i negant el pa a la gent treballadora.’

Ara el pressupost passarà el tràmit de presentació d’esmenes i entre el 22 i el 24 de maig es votarà al ple. Després anirà al senat, on, sens dubte, serà aprovat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any