La tertúlia proscrita

Espanya continua no pagant

  • El pressupost ignora el deute amb Catalunya i les Illes · Catalunya i el País Valencià, dels territoris que perden més diners en inversió

VilaWeb
Redacció
04.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El projecte de pressupost espanyol del 2012 deixa clar que el govern de Mariano Rajoy no té, gens ni mica, la intenció de pagar els deutes pendents amb Catalunya i amb les Illes Balears, ni de complir l’estatut català. Redueix dràsticament la inversió a les comunitats autònomes: Catalunya (45%  d’inversió menys que no l’any passat) i el País Valencià (34,5% menys) figuren entre les més perjudicades. El ministre Cristóbal Montoro diu que no hi ha diners per a res i demana comprensió.

Els deutes pendents no es paguen

El pressupost no consigna el pagament del deute del govern espanyol a Catalunya i a les Illes Balears. Si, a la secció de transferències a les comunitats, l’any passat hi havia previstos 950 milions d’inversió (comptant-hi els Catalunya i de les Illes), enguany la inversió prevista és de 0,00.

Infracció de l’estatut català

El govern català confiava que el pressupost inclouria, si més no, els 219 milions corresponents a la disposició addicional tercera de l’estatut del 2009; però no hi ha ni aquests diners ni els 759 milions que el govern de José Luís Rodríguez Zapatero havia consignat al pressupost de l’any passat. El govern espanyol, per tant, ignora les disposicions de l’estatut català.

Catalunya, la inversió més rebaixada

Catalunya és la comunitat autònoma on la inversió de l’estat baixa més: ara és de 1.400 milions, un 45% menys que no l’any passat; del total de la inversió estatal, a Catalunya li correspon un 11,1%, molt lluny del 18% que hom estima que representa la seva contribució al PIB estatal.

Rebaixa del 34,5% al País Valencià i del 21,9% a les Illes

El País Valencià és un altre dels territoris més perjudicats per la manca d’inversió estatal; enguany serà de 1.008 milions, un 34,5% menys que no el 2011. I a les Illes Balears la davallada d’inversió serà del 21,89%, és a dir, un 1,1% de tota la inversió prevista.

L’excusa de Montoro

‘Ara no és el moment de finançar més despesa de les comunitats autònomes’, va dir Montoro sobre aquestes xifres, molt discutides pels partits del país. Segons ell, el pressupost respon ‘al gravíssim moment de l’economia espanyola, de profunda recessió’; és un pressupost pensat per a complir l’objectiu de dèficit marcat per Europa. ‘Un pressupost extraordinari en termes de reducció de la despesa pública i d’augment d’ingressos’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any