Una discapacitat invisible

  • En l'accés a la informació i la comunicació en general no sempre es té en compte els joves amb sordesa o ceguesa, joves que tenen una dificultat afegida a l'hora d'informar-se.

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan parlem amb Pilar Iglesias, professora de traducció de llenguatge de signes a la Universitat Pompeu Fabra, ens explica que la sordesa és una discapacitat que no es veu. Les persones amb discapacitat auditiva no tenen cap “tret distintiu” si no porten un aparell a l’orella. No obstant això, el seu problema va més enllà de no poder moure’s o no veure-hi com els passa a altres discapacitats. La sordesa presenta el problema de la comunicació, i de la dificultat de parlar i entendre’s amb les persones oients.

Per això, a l’hora d’informar-se, es topen amb els mateixos problemes que a l’hora de comunicar-se. “De moltes coses te n’assabentes per una conversa al metro. Llavors potser t’interessa i amplies. Una persona sorda, no”, explica Iglesias. Per sort, existeix Internet, una plataforma on les persones amb dificultats auditives poden trobar solució als seus problemes de comunicació tant amb videoblocs com pàgines webs de notícies en llengua dels signes.  A més a més, existeixen mecanismes per solucionar-ho, com ara els subtítols, la interpretació en llenguatge de signes i la lectura de llavis.

Pilar Iglesias ens ha respost en detall quins problemes tenen els sords a l’hora d’informar-se, les possibles solucions i sobre la sensibilització de la població catalana en aquest sentit.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any