La tertúlia proscrita

CiU, PP i Laporta aproven la polèmica reforma de la Corporació de Mitjans

  • El consell de govern de la CCMA passa de 12 membres a 6 · Tots els altres grups hi han votat en contra

VilaWeb
Redacció
15.02.2012 - 18:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vots a favor de CiU i PP han permès aquest dimecres a la tarda l’aprovació de la reforma de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a través de la llei òmnibus de l’audiovisual. La postura contrària manifestada per la resta de grups del Parlament ha anat acompanyada, a més, d’una enfurismada crítica per part del PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i Ciutadans. I és que la majoria han considerat que pactar aquesta reforma amb els populars suposa deixar una eina de país en mans del PPC i malmetre un model que es considerava d’ampli consens nacional.

La divisió política entre el bloc de CiU i PPC i la resta de grups s’ha fet més que evident en el debat i votació de la reforma de la CCMA al Parlament. I és que una qüestió en la que tots semblaven estar d’acrod que calia buscar amplis consensos, ha acabat amb crítiques enfurismades de tota l’oposició, a excepció dels populars, que han acabat sent socis únics de CiU.

El ponent de la llei i diputat de CiU, Santi Vila, ha assegurat tenir un sentiment “agredolç”, perquè d’una banda “hem fet més àgil l’espai audiovisual, hem millorat l’eficiència i hem aprimat els òrgans directius, sense canvis substancials ni canvis conceptuals”, i per altra “s’ha perdut l’oportunitat de tenir un consens al voltant d’una llei instrumental que no posa en perill el model de mitjans”. En aquest sentit, ha culpat a PSC, ERC, ICV-EUiA, SI i C’s de “predicar amb una cosa que després no reflecteixen aquí” i els ha acusat de tenir “un gran dèficit de responsabilitat” en oposar-se amb un discurs tan crític a la reforma que, segons ell, garanteix “pluralitat, eficiència i manteniment d’un model”.

En el mateix sentit s’ha explicat el diputat del PPC Santi Rodríguez, que ha acusat la resta de l’oposició de boicotejar la reforma per pur interès partidista. “En aquesta llei, qui no hi és, és perquè no ha volgut ser-hi. I qui s’ha aixecat de la taula ho ha fet perquè ha volgut. I qui presenta una esmena perquè hi hagi nou membres al Consell són els que en sortirien beneficiats”, ha criticat Rodríguez. En aquest mateix sentit, el popular ha explicat que els antics socis del tripartit tenen un problema quan veuen que “els que van voler aïllar amb el pacte del Tinell, ara som decisius”. “Hem enviat al notari a l’atur, i el paper que té el PPC al Parlament ara dista molt del que van tenir vostès en el Tinell”, els ha retret el diputat popular. Rodríguez, a més, ha defensat que la reforma estalvia despesa, millora les estructures i “no es toca ni qualitat ni professionalitat ni pluralisme” dins la CCMA i el CAC.

La visió que tenen la resta de grups de l’oposició és gairebé antagònica. El diputat del PSC, Joan Ferran, ha recordat que en l’acord d’investidura entre socialistes i CiU es va pactar “no tocar lleis com aquestes sense el consens que havia regnat aquests anys”. “Ens van enganyar, no són de fiar”, ha sentenciat Ferran, tot afegint que el seu partit “no es vendrà per una cadira més en un òrgan de direcció, ni tirarà per la borda tants anys de treball per uns mitjans públics de qualitat”.

El socialista, a més, ha carregat contra CiU per haver pactat la reforma amb els populars, a qui ha considerat “responsables de negar el rol cultural de la CCMA, ser partidari de la privatització dels mitjans, el que veta TV3 al País Valencià, que aplaudeix el tancament de canals a Catalunya, el que més entrebancs ha posat a la política lingüística i a la llengua”.

La mateixa crítica han fet des d’ICV-EUiA i ERC. El diputat republicà Carmel Módol ha assegurat sentir una “decepció profunda” pels termes en que s’ha pactat la llei entre CiU i PPC. Malgrat això, Esquerra ha anunciat que si algun dia pot fer-ho, tornarà a reformar la CCMA. El dia que hi hagi una realitat electoral diferent, que faci que ERC tingui un paper determinant, aquestes lleis seran radicalment canviades en la direcció que convé canviar-les, perquè això d’avui és una contrarreforma negativa”, ha sentenciat Módol. El diputat republicà, a més, ha acusat el Govern d’estar promovent una CCMA “petita i morta” en treure-li pressupost i potenciar que se’n disminueixi l¡aportació privada a través de la publicitat. “El PPC té un model de pluralisme, el de Telemadrid i Canal 9, i quan el tinguem a Catalunya ja em diran els diputats de CiU com quedarà el prestigi dels nostres mitjans”, ha retret Módol als nacionalistes.

La mateixa sensació aspra ha assegurat tenir la portaveu del grup d’ICV-EUiA, Dolors Camats, que ha retret a CiU que quan els ecosocialistes van voler negociar part de la llei per mantenir el “consens que existia des de fa molts anys” al voltant de la CCMA, “tots els temes estaven tancats amb el PPC i ens van deixar poc marge pel consens que diuen que és tan necessari”. “Estem davant d’una veritable contrareforma perpetrada per una majoria d’escons però per una sola ideologia”, ha criticat Camats, que ha considerat que la nova llei “deixa tocada de mort els mitjans públics, perquè els impossibilitarà la seva feina, poder garantir la llengua, ser referent en informació, entreteniment i en nous formats”. “Volen tenir els mecanismes per esborrar la pluralitat dels mitjans, del CAC i dels òrgans de govern”, ha conclòs.

Des de SI, Uriel Bertran ha carregat contra CiU i PPC en considerar que amb aquesta reforma “volen controlar els mitjans públics perquè reflecteixin el seu model, donat que no poden controlar la contestació social per les retallades que fan”. Bertran, a més, ha criticat que CiU hagi pactat amb el PPC i ha dit que això suposa “apuntar-se al tancament de TV3 al País Valencià i també a Catalunya”. “Vostès només van a repartir-se el pastís”, ha retret en referència al repartiment de llocs de representació als òrgans de direcció de la CCMA.

Aquest argument, precisament, el comparteix també C’s. El seu president, Albert Rivera, ha acusat a CiU i PPC d’impulsar una reforma de la CCMA que no és la que el seu partit considera que calia fer. Rivera ha apostat per un model de televisions autonòmiques conjuntes a tot l’Estat i descentralitzades en part d ela programació, cosa que, ha assegurat, garantiria “un estalvi” i una televisió d’interès general. “Poden estar tranquils, ni CiU ni PPC canviaran res. No s’adaptarà res a la constitucionalitat, no es parlaran les dues llengües de Catalunya, seguirà TV3 i Catalunya Ràdio sense pluralitat”, ha dit Rivera, que ha conclòs que “l’únic que canvia és que en lloc de repartir 12 llocs, són 6 i d’un altre color polític, però seguirà sent un instrument de construcció nacional per uns, i un instrument de col·locació de gent per altres”.

Per últim, el diputat no adscrit, Joan Laporta, ha volgut destacar que els mitjans públics són per ell “una eina fonamental de construcció i recuperació nacional” i un element “central d’identitat”. “Cal confiança, valentia i no control o dependència informativa”, ha manifestat, tot criticant que CiU hagi acordat la reforma amb el PPC.

La reforma aprovada

La nova llei inclou esmenes del PPC per reduir progressivament la publicitat a Catalunya Ràdio amb l’objectiu de tendir ‘fins a la desaparició’. D’altra banda, CiU ha acordat amb el PSC i amb el PPC incrementar de 5 a 6 els membres del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) respecte a la proposta inicial del Govern, que reduïa de 12 a 5 els membres de la CCMA i de 10 a 5 en el cas del CAC. També se suprimirà la figura del director general de la Corporació per acabar amb els conflictes amb el president del consell de govern.

Pel que fa al Consell Assessor de Continguts de la CCMA, CiU ha acceptat que passi de 14 a 16 membres i que s’incorpori la veu dels treballadors de forma preceptiva. Això té l’aval de PSC, ERC, PPC i ICV-EUiA. L’elecció s’haurà de fer per dos terços de diputats del Parlament. Quant al CAC, a més, s’ha acordat que sigui el Parlament i no el Govern qui esculli el president del CAC per tal de garantir la independència de l’organisme.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any