La tertúlia proscrita

El Raval, la milla d’or de la cultura

  • Vuit grans centres culturals del Raval de Barcelona signen un conveni de col·laboració i de compromís amb el barri

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
11.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vuit institucions culturals públiques de referència instal·lades al barri del Raval de Barcelona van escenificar ahir, a la nova seu de la Filmoteca de Catalunya, la signatura d’un conveni, per establir una col·laboració entre centres i una col·laboració dels centres amb la conselleria. L’acte fou important pel què s’hi va dir i pel compromís que les institucions polítiques i culturals van prendre amb el Raval, un barri divers i complexe que, com va dir el tinent batlle de Cultura, Jaume Ciurana, és la nostra ‘milla’ d’or de la cultura de Barcelona i de Catalunya.

L’acte fou presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat del tinent batlle de Cultura, Jaume Ciurana, el director de l’ICEC, Fèlix Riera, i la directora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs. I va comptar amb la presència de la directora de la Biblioteca de Catalunya, Dolors Lamarca; el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Salvador Ginnés; el director general del Liceu, Joan Francesc Marco; el director del Centre de Cultura Contemporània (CCCB), Marçal Sintes; el director de l’Arts Santa Mònica, Vicenç Altaió; el director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Bartomeu Marí; el director de la Virreina Centre de la Imatge, Llucià Homs; i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.

Dels termes del conveni de col·laboració se’n va parlar poc. L’acord estableix que es crearà una comissió de seguiment formada per un representant de cadascuna de les entitats signants, que es reunirà un cop per trimestre amb l’objectiu d’intercanviar estratègies i projectes comuns. Aquest acord es va simbolitzar amb una imatge realitzada per l’artista Ignasi Aballí: el tou de d’una mà una mica tancada remarca les ratlles de la vida que fan de mapa de situació als vuit centre culturals públics.

Un bosc d’alzines no pas d’eucaliptus

Mascarell va iniciar l’acte assegurant que el conveni volia ajudar a afrontar de manera conjunta els reptes culturals de la nostra contemporaneïtat. I va explicar que aquest acte li recordava un projecte que es va endagar el 1980 titulat ‘Del Liceu al Seminari’, que amb un to profundament democràtic, tenia la voluntat de dignificar el Raval, dignificar el centre de la ciutat. la idea era recuperar el Raval a través de les institucions culturals. Aleshores els centres més antics com el Liceu, la Biblioteca de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans ja formaven part de l’entramat cultural del barri, però espais com el MACBA o el CCCB eren fa trenta anys encara no imaginats. Mascarell va tornar a dir que el futur del país és cultural i va enumerar algunes paraules clau d’aquest acte simbòlic: col·laboració, continguts de qualitat, sostenibilitat, futur, contemporaneïtat.

Aleshores va prendre la paraula un Ciurana inspirat, que va començar el seu discurs amb una frase que va sorprendre: ‘El barri del Raval és el territori que fa una major contribució al PIB cultural del país.’ I va definir el barri com la milla d’or de la cultura de la ciutat. Però va matisar que aquesta gran oferta cultural del Raval no és només una aposta pels grans equipaments, sino molt més: ‘No volem un bosc d’eucaliptus, que creixen ràpid però es carreguen el sotabosc, sinó més aviat un alzinar, perquè les alzines mantenen la biodiversitat del bosc. Nosaltres volem mantenir la diversitat del Raval i comptar amb tots els altres equipaments culturals, que van des dels espectacles de l’Almazen fins als recitals de poesia de l’Horiginal, passant pel teatre Romea, les editorials del Grup 62, el Taller de Músics, les facultats de la Universitat de Barcelona… El barri pateix pressió de moltes menes, però estic convençut que si el Raval se’n surt, se’n surt Ciutat Vella; i si se’n surt Ciutat Vella, se’n surt la ciutat sencera.’

El conveni no neix de zero. La col·laboració entre els diferents centres culturals  ja s’ha començat a donar. Uns exemples que es van recordar durant l’acte foren l’entrada conjunta que ofereix el MACBA, CCCB i Filmoteca de Catalunya; la Fimoteca també ha establert una col·laboració amb el Liceu per la qual entre els actes de celebració del bicentenari del naixement de Wagner, es projectarà el film restaurat per la filmoteca ‘Els Nibelungs’, amb música interpretada per l’orquestra del Liceu; i el MACBA, el CCCB i la Filmoteca col·laboren en la mostra sobre el cineasta Aleksandr Sokurov.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any