Fira de Sant Tomàs, temps de sobrassada

  • Sineu, Mallorca, lliga la Fira de Sant Tomàs i la Mostra de Matances

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com cada segon diumenge de desembre des del 2003, Sineu (Mallorca) brinda una Fira de Sant Tomàs i Mostra de Matances amb el propòsit de potenciar el producte més apreciat de les matances, la sobrassada. Durant tot el matí, fins a mig horabaixa, es podrà visitar la recreació d’una possessió mallorquina, es podran degustar productes típics de les matances, hi haurà concurs de porcs grassos, exposició de bestiar viu, mercat d’època, gloses, ball de bot i exposició i venda de productes fets a Sineu. A més, els restaurants del poble oferiran un menú especial matancer.

Antigament la matança del porc proveïa de carn i embotit per a tot l’any. Avui, gràcies a la importància de la sobrassada, les matances continuen reunint familiars, amics i veïns en un dia de festa.

Les famílies engreixen el porc durant tot un any i, quan arriba el fred, preparen el gran dia: a primera hora del matí l’escorxador sacrifica el porc; després els mes joves el trossegen, en lleven la xulla i en trituren una part amb carn, pebre vermell (que ajuda a adobar-la) i espècies vàries, per obtenir la sobrassada. També elaboren productes com els botifarrons (pasta de carn magra, cor, ronyons, greix, sang i espècies: pebre, canyella i pebre vermell, amb què s’emboteixen les tripes més fines, que després es bullen), camaiots o manegots (pasta de carn magra i sang barrejada amb espècies, que omple la part superior de la pota del porc i que es cou durant 3 hores), xulla o paté.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any