Itàlia accelera la sortida de Berlusconi

  • El senat aprova les reformes econòmiques, que demà haurà de ratificar la cambra de diputats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.11.2011 - 13:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El senat italià ha aprovat avui les reformes econòmiques exigides per la Unió Europea i enmig de la pressió dels mercats al deute públic. Ho ha fet amb 156 vots a favor, dotze contraris i una abstenció. Demà es preveu que la cambra de diputats ratifiqui aquestes mesures. És el pas previ a la formació del nou govern, que podria presidir Mario Monti, i a la sortida definitiva de l’executiu de Silvio Berlusconi, que podria dimitir entre diumenge i dilluns, segons els mitjans italians. Monti s’ha estrenat avui com a nou senador vitalici i es perfila com a primer ministre.

En una setmana en què l’interès del bo italià a 10 anys ha superat el llindar del 7%, el Senat ha aprovat unes mesures que després haurà de ratificar el congrés. Un cop totes les mesures s’hagin aprovat, el primer ministre Silvio Berlusconi dimitirà, i s’haurà de formar un nou govern.

Monti, preparat per a governar

‘A Itàlia hi ha molta feina per fer, reformes estructurals profundes; i s’han d’acabar els privilegis’, va dir Monti en una entrevista al Financial Times.

El principal partit de l’oposició, el Partit Demòcrata, veu amb bons ulls que Monti agafi el comandament del país, i fins i tot el mateix Berlusconi hi ha donat el vistiplau dient que, tot i que preferiria fer eleccions, ‘els mercats no s’esperen’. La Lliga Nord, en canvi, fins ara sòcia de govern de Berlusconi, ja ha dit que no pensa formar part d’un govern tècnic governat per Monti. I l’Itàlia dels Valors, encapçalada pel magistrat Antonio Di Pietro, ha dit que no pensa formar part de cap govern en què hi participi el partit de Berlusconi.

El propòsit de Napolitano és fer aprovar les mesures d’austeritat aquest cap de setmana per a forçar la dimissió de Berlusconi abans de dilluns, de tal manera que els mercats obrin la setmana que ve amb Berlusconi dimitit, amb l’esperança que això incentivi la recuperació.

D’altra banda, tot i que Napolitano no ho ha pas especificat, el nomenament de Monti com a senador fa pensar en la formació d’un govern tècnic de transició abans de la convocatòria d’eleccions perquè apliqui les mesures d’austeritat. Els partits de govern refusen, en principi, aquesta opció, però segons la premsa italiana Berlusconi hauria donat el vistiplau a Napolitano respecte el nomenament de Monti, donada la greu situació del país. La Lliga Nord, això sí, ja ha dit que si Monti és primer ministre els seus diputats seran a l’oposició.

Mario Monti és un polític considerat de perfil tècnic que va ser comissari europeu de Mercat Interior, de Fiscalitat i Unió Duanera, i de la Competència a proposta del primer govern de Berlusconi els anys noranta i confirmat pel govern de Massimo D’Alema amb Romano Prodi com a president de la Comissió Europea.

El nou govern grec pren possessió avui

I mentre a Itàlia s’accelera la formació d’un nou possible govern tecnòcrata, a Grècia l’ex-vice-president del Banc Central Europeu (BCE), Lukas Papademos, prendrà avui possessió com a nou primer ministre d’un nou govern grec, també tecnòcrata.  Ahir va rebre l’encàrrec oficial del president, Karolos Papulias, de formar govern. De fet, el pacte entre l’encara primer ministre, el socialista Georgós Papandreu (PASOK), el cap del conservador Nova Democràcia, Antonis Samaras, i el cap de l’ortodox LAOS, George Karatzaferis, és tancat i els nous ministres juraran el càrrec avui mateix.

Papademos es va mostrar ahir convençut que la crisi a Grècia es resoldria ‘més ràpid i amb un menor cost si hi ha unitat, comprensió i prudència’. ‘El camí no serà fàcil’, va alertar, i va dir que tenia el repte de liderar un nou govern d’unitat nacional i aprovar les mesures acordades a Brussel·les durant el mes d’octubre. Papademos va explicar que la data del 19 de febrer per fer eleccions avançades és només orientativa i va defensar la continuació de Grècia a l’euro.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any