Papandreu retira la proposta de referèndum

  • El govern, disposat a discutir amb l'oposició la proposta de formar un govern d'unitat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.11.2011 - 17:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El referèndum previst pel primer ministre grec, Georgos Papandreu, no tirarà endavant, segons que ha anunciat ell mateix aquesta tarda una compareixença al parlament. Papandreu ha fet aquest anunci després de rebre el suport de l’oposició, amb qui s’ha mostrat disposat a negociar un govern d’unitat i a aprovar al parlament el pla de rescat europeu aprovat la setmana passada. La decisió de Papandreu arriba després d’un dia de moltes especulacions sobre la possibilitat que Papandreu dimitís.

Papandreu ha descartat la convocatòria d’eleccions avançades, perquè considera que serien catastròfiques pel país, i ha convidat els conservadors a negociar un govern conjunt. També ha demanat, per poder negociar, que el seu partit, el PASOK, estigui unit, després de les mostres de discrepància que han demostrat aquestes últimes hores alguns dels seus diputats.

El primer ministre ha afegit que havia proposat de convocar la consulta per a forjar aliances, i ha admès que un no al pla de rescat europeu hauria suposat el començament de la sortida de Grècia de l’eurozona.

Pressions a Papandreu

El cap de l’oposició, Antonis Samaras, de Nova Democràcia, havia demanat prèviament la formació d’un govern de transició que porti el país a celebrar unes eleccions avançades i perquè el parlament ratifiqui el paquet de rescat acordat per la UE.

La BBC informava a migdia que Papandreu estava disposat a dimitir, però més tard s’ha descartat aquesta possibilitat, tot i que diversos membres del govern han instat el primer ministre a presentar la renúncia al càrrec. El consell de ministres s’ha reunit aquest matí d’urgència per mirar d’evitar el col·lapse, ara que el grup socialista s’ha quedat al límit de la majoria absoluta, 151 escons, després de l’anunci de dos diputats d’abandonar elgrup parlamentari. I és que la situació actual i la futura a curt termini és força incerta. Papandreu ha perdut molts suports, i avui mateixa, una trentena de diputats del seu partit, el PASOK, i l’oposició han signat una carta on demanen la renúncia al referèndum, la formació d’un govern d’unitat i la convocatòria d’eleccions avançades.

Els primers diputats del PASOK a desmarcar-se de Papandreu ho van fer dimarts, l’endemà de l’anunci de referèndum. A més, avui la parlamentària, ex-ministra i cofundadora del partit, Vasso Papandreu, ha demanat que hi hagin de seguida unes eleccions avançades. ‘L’única proposta realista en aquests moments per al país, per tal d’evitar el col·lapse, és l’establimentd’un govern d’unitat immediatament’, ha dit. Per la seva banda, la diputada Eva Kaili ha anunciat que no donaria suport al govern en la moció de confiança: ‘Us informo que no estic renunciant al meu càrrec electe com a represenant dels ciutadans, però en la votació de divendres no votaré a favor del vostre govern’, escriu en una carta dirigida al president del parlament, membre també del PASOK.

A més, el ministre d’Economia grec, Evangelos Venizelos, ha contradit públicament les intencions del primer ministre, Georgos Papandreu, de celebrar un referèndum sobre els acords de la UE. ‘La posició de Grècia a l’eurozona és una conquesta històrica del país que no es pot posar en dubte. No pot dependre d’un referèndum’, ha defensat Venizelos en un comunicat.

Ajut europeu congelat

Mentrestant, els principals dirigents polítics europeus i el Fons Monetari Internacional (FMI) van decidir ahir congelar l’ajuda urgent de vuit mil milions d’euros per Grècia fins que no es celebri el referèndum sobre les condicions del pla de rescat. Ho van anunciar el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, després de la reunió prèvia a la trobada del G-20 que es fa avui i demà a Canes.

‘Els europeus, així com l’FMI, no pensem considerar el pagament del sisè tram del programa d’ajuda a Grècia fins que el govern no hagi adoptat tot el paquet aprovat el 27 d’octubre i fins que no s’hagi esvaït la incertesa sobre el resultat del referèndum’, va dir Sarkozy, que va afegir: ‘Estem disposats a ajudar Grècia perquè la solidaritat forma part de la base de la construcció europea, de la mateixa manera que ho és el principi de lleialtat. Però Grècia ha de complir la seva part dels compromisos’. ‘El poble grec ha de decidir què vol pel seu futur, però si vol l’ajuda europea, haurà de complir els compromisos. Nosaltres desitgem fermament que es quedi a l’eurozona, però serà el poble grec qui respongui aquesta pregunta’.

Per la seva banda, Merkel es va mostrar molt clara, i va afirmar que ‘el segon tram del rescat només arribarà a Grècia si respecta les condicions adoptades el 27 d’octubre’. La cancellera va assegurar que volen que Grècia ‘segueixi a la zona euro’. ‘Necessitem un euro fort, amb o sense Grècia’, va sentenciar Merkel. A més, va avisar que ‘la UE estarà ben preparada per si Grècia decideix sortir de l’euro. Ja li hem dit a Papandreu’.

De fet, els dos dirigents europeus van anunciar la seva voluntat d’accelarar la posada en marxa del pla global contra la crisi de deute pactat a la cimera de l’eurogrup de la setmana passada. Merkel i Sarkozy volen afanyar-se a reforçar el fons de rescat per frenar el contagi a Espanya i Itàlia. Per fer-ho, els ministres de finances alemany i francès es reuniran avui amb el comissari europeu d’Afers Econòmics, Oli Rehn.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any